Kineske vojne aktivnosti u vodama oko ostrva Senkaku i dalje izazivaju tenzije između dve zemlje

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je danas u Bangkoku izrazio zabrinutost predsedniku Kine Si Đinpingu zbog nekoliko bezbednosnih pitanja, među kojima su i kineske vojne aktivnosti.

Uoči dvodnevnog sastanka lidera članica Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji sutra počinje u Bangkoku, Kišida je novinarima rekao da je Siju izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog kineskih vojnih aktivnosti, uključujući lansiranje balističkih projektila iz Kine" u Istočnom kineskom moru.

Kineske vojne aktivnosti u vodama oko ostrva Senkaku i dalje izazivaju tenzije između dve zemlje, koje su ove godine u hladnoj atmosferi proslavile 50. godišnjicu zvaničnih odnosa. I Japan i Kina tvrde da polažu pravo na ostrva Senkaku, koja su pod kontrolom Tokija.

Projektili koje je Kina ispalila u avgustu tokom velike vojne vežbe oko Tajvana pali su u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, zbog čega je Tokio protestovao.

- Naglasio sam važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu - rekao je Kišida, navodeći da se složio sa Sijem da pojačaju komunikaciju o bezbednosnim pitanjima.

Japanski mediji navode da su Kišida i Si razgovarali oko 40 minuta. To je prvi sastanak Sija sa premijerom Japana od susreta sa Šinzom Abeom 2019. godine.

Na samitu APEC, na kojem učestvuju lideri 21 države, dominantna bi trebalo da budu bezbednosna pitanja, od ruskog rata u Ukrajini do severnokorejskog ispaljivanja projektila.

Autor: redportal.rs

#Fumio Kišida

#Si Đinping

#kina

#premijer japana