Evropski savet i Evropski parlament postigli privremeni dogovor

EU je danas saopštila da neće da prihvata ruske putne isprave izdate licima sa prebivalištem u regionima pod ruskom okupacijom u Ukrajini ili otcepljenim teritorijama u Gruziji. Ove isprave neće biti prihvaćene kao važeće putne isprave za dobijanje vize ili prelazak granica šengenskog prostora.

- Ova odluka je odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i rusku praksu izdavanja ruskih međunarodnih pasoša stanovnicima okupiranih regiona. Takođe sledi jednostranu odluku Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih teritorija Abhazije i Južne Osetije 2008. godine - saopštio je Savet EU.

Predsedništvo Saveta i Evropski parlament postigli su danas privremeni dogovor o odluci o neprihvatanju ruskih putnih isprava izdatih u Ukrajini i Gruziji.

Dogovoreni tekst podleže proceduri odobrenja Saveta i Evropskog parlamenta pre nego što prođe kroz formalnu proceduru usvajanja.

Ruske putne isprave izdate u ovim regionima već nisu priznate ili su u procesu nepriznavanja od strane zemalja članica EU.

Ova odluka ima za cilj da postavi zajednički pristup, obezbedi pravilno funkcionisanje spoljnih granica i zajedničke vizne politike i zaštiti bezbednost država članica EU, javio je Savet Unije.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Ukrajina

#rusija