U Nemačkoj su građani već duže suočeni sa stalnim poskupljenjima, a sada je poskupeo i jedan od njihovih najomiljenijih specijaliteta brze hrane – Dener Kebab.
Jedan restoran brze hrane u Frankfurtu na Majni prvi je podigao cenu Donera na deset evra, čime je dostignuta do sada rekordna cena.
- Nažalost prinuđeni smo da povećamo cene naših proizvoda. Uslovi na tržištu mesa i sirovina su se poslednjih meseci značajno zaoštrili. Kako bi našim klijentima mogli i dalje ponuditi ukusan Doner moramo prilagoditi naše cene - poručio je mušterijama porukom na izlogu vlasnik Ton Bul Gril i Kebab hausa.
Vlasnik Ugor Jumasakbas rekao je nemačkim medijima da se ne radi o pravljenju dobiti, već o egzistenciji.
Ističe da je sve poskupelo – gas, meso, brašno, povrće. On je 2013. otvorio svoj restoran u centru Frankfurta nudeći još tada Doner za pet evra. Za vreme pandemije su cene već jednom porasle, ali tada nije prenosio dodatne troškove na mušterije.
- U pandemiji je kilogram mesa već poskupeo za 2,20 evra, a sada, sa novom krizom, dodatno. I troškovi energije su značajno porasli, a naše peći moraju dnevno 13 sati raditi na 400 stepeni - objasnio je on.
Prvo veće poskupljenje Donera u Nemačkoj zabeleženo je u aprilu kada je predsednik Udruženja proizvođača ovog specijaliteta Girsel Ilber rekao da bi Dener trebalo da košta 7,30 evra. Međutim, tada je većina Doner imbisa ostala na ceni od pet do šest evra. Inače u Berlinu je Doner koštao dugo 3,50 evra.
Autor: redportal.rs