Iran poseduje sve tehnologije i sposobnosti da proizvede svu opremu potrebnu za gasnu industriju

Moskva i Teheran su postigli dogovor prema kome će iran prodati 40 gasnih turbina proizvedenih u toj zemlji, prenela je Reza Noušadi predsednik Iranske kompanije za gas, inženjering i razvoj.

Prema Noušadi Iran je trenutno sposoban da sam proizvede preko 85% opreme koja je potrebna da bi gasna industrija normalno funkcionisala. Ova sposobnost nam je omogućila da potpišemo sporazum sa Moskvom. CEO nije otkrila kada je tačno dogovor postignut, kao ni kada će turbine stići u Rusku Federaciju.

Ruski zvaničnici do sada nisu komentarisali izjave Noušadi. Ovakav razvoj događaja je iznenađenje i dolazi nakon sankcija od strane SAD i njenih saveznika koje su prekinule sve industrijske veze između Rusije i Zapada. Ranije ove godine, ruski industrijski gigant Gasprom morao je postepeno da smanji isporuke gasa Evropi preko gasovoda Severni tok usled tehničkih problema koje su nastale sa servisiranjem gasnih turbine.

Problemi su nastali usled sankcija uvedenih Ruskoj federaciji koje su sprečile rad na održavanju opreme i dostavi rezervnih delova. Jedna ot takvih turbina, koja je dostavljena Rusiji iz Nemačke od strane kompanije Siemens, ostala je zaglavljena u Kanadi, kde je bila poslata na redovno održavanje, usled sankcija. Međutim Berlin je uspeo da je izvuče, ali ona nikada nije dostavljena nazad Ruskoj Federaciji.

Severni tok 1 i Severni tok 2 (koji još nije pokrenut usled protivljenja Berlina) su trenutno van operativnih mogućnosti jer postoje značajna oštećenja na oba gasovoda usled serije podvodnih eksplozija - za koje mnogi veruju da su sabotaže.

U međuvremenu, Ruska Federacija proširuje ekonomsku saradnju sa Iranom, i iransko ministarstvo energetike objavilo je da planira da uveze 9 miliona kubnih metara gasa dnevno iz Rusije preka gasovoda u Azerbejdžanu.

Autor: redportal.rs