Grupa istraživača sa Univerziteta Duram u Velikoj Britaniji otkrila je da bebe u majčinoj utrobi imaju različite reakcije na različite ukuse i mirise. Koristeći ultrazvuk, posmatrali su 97 nerođenih beba, koje su bile između 32 i 36 nedelja gestacije svojih majki, i pratile njihovu reakciju nakon što su majke konzumirale određenu hranu, preneo je This Now.
Studija, koja je nedavno objavljena u Psychological Science, otkrila je da su mnoge bebe u majčinoj utrobi imale omseh nakon što su njihove majke pojele šargarepu. S druge strane, većina njih se namrštila nakon što su im majke pojele kelj.
- Nalazi ove studije imaju važne implikacije za razumevanje najranijih dokaza o sposobnosti fetusa da oseti i razlikuje različite ukuse - napisali su istraživači u radu.
- Prvi smo koji su u stanju da pokažemo bebine izraze lica u odnosu na hranu koju je majka upravo konzumirala - rekla je Nađa Reislend, koautorka studije.
Takođe, istraživači su otkrili da bebini izrazi lica u odnosu na ukuse postaju složeniji kako fetus stari. Prema njima, preferencije za određene ukuse mogu se stvoriti čak i dok je beba u majčinoj utrobi, kao rezultat ponovljenog izlaganja. Drugim rečima, možda je vaša omiljena hrana nešto što je vaša majka volela da jede kada je bila trudna sa vama.
Ponovo masovno trovanje pasa u Lebanu
Autor: redportal.rs