Odatle potiču parmezan, mortadela, parmska pršuta i aceto balzamiko...

Mnogi smatraju Italiju pravim gurmanskim centrom. I dok bi se Italijani, u zavisnosti od grada u kome žive, zaklinjali da im je mesto centar najukusnijih užitaka, čini se – jedan grad u ovoj zemlji ipak je „zalogaj” ispred ostalih...

Naime, čitaoci najpoznatijeg turističkog portala – Konte Nast Traveler ( izabrali su Bolonju za "najukusniji" grad na svetu.

Bolonja je glavni grad italijanskog okruga Emilija-Romanja, koji je stručni tim Loneli Planeta, npr. nazvao ga – gastronomskim rajem na Zemlji. Odatle potiču parmezan, mortadela, parmska pršuta i aceto balzamiko. Ovaj grad se naziva i "La Dotta" - "naučni", "La Rossa" - "crveni" (aluzija na arhitekturu u starom delu grada), ali i "La Grossa", što u prevodu znači - " onaj debeli"...

Lazanje, tortelini bolonjeze i špageti bolonjeze prvi put su napravljeni u Bolonji. Ovde kuvari su posvećeni najboljim mogućim sastojcima, uzgojenim ili proizvedenim u ovoj oblasti, sezonski, i onima proizvedenim sa što manje uticaja čoveka.

I dok mnogi žure u druge italijanske gradove – Rim, Milano, Veneciju itd., Bolonja je često potcenjena. O tome govori i podatak da je u 2019. zabeležio neznatnih 1,5 miliona posetilaca, dok pomenuti gradovi godišnje privlače preko 10 miliona ljudi.

Manji broj posetilaca je ono što čini posebnu atmosferu u ovom gradu, kao i odnos prema turistima. Naime, restorani se uvek trude da udovolje svojim gostima. Sve ovo je možda doprinelo da Bolonja bude "ukusnija" od svih drugih gradova na svetu.

Autor: redportal.rs