Odluka proizilazi iz slučaja muslimanke kojoj je, kada se prijavila za šestomesečnu praksu u jednoj belgijskoj kompaniji, rečeno da ne može da nosi veo na glavi na radnom mestu

Kompanije u Evropskoj uniji mogu da zabrane nošenje marama sve dok je to opšta zabrana koja ne diskriminiše zaposlene žene, saopštio je danas najviši evropski sud u najnovijoj odluci o pitanju koje godinama deli Evropu.

Odluka proizilazi iz slučaja muslimanke kojoj je, kada se prijavila za šestomesečnu praksu u jednoj belgijskoj kompaniji, rečeno da ne može da nosi veo na glavi na radnom mestu. Kompanija je tada pojasnila da vodi politiku neutralnosti, što znači da u njenim prostorijama nije dozvoljeno pokrivanje glave, bilo kapa ili šal.

Žena se žalila na stav kompanije belgijskom sudu, koji je zatražio savet od Suda pravde Evropske unije (CJEU). Sud pravde Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu smatra da u takvoj zabrani ne bi trebalo da postoji direktna diskriminacija.

- Interno pravilo kompanije koje zabranjuje vidljivo nošenje verskih, filozofskih ili duhovnih simbola ne predstavlja direktnu diskriminaciju, ako se primenjuje na sve radnike na opšti i neselektivni način - rekle su sudije.

Sud pravde EU presudio je prošle godine da kompanije u Uniji mogu zabraniti zaposlenima da nose marame pod određenim uslovima ako imaju za cilj da kupcima projektuju sliku neutralnosti.

U Nemačkoj se godinama vodi debata o zabrani nošenja marama za žene na radnom mestu, uglavnom za nastavnike u javnim školama i sudske pripravnike. Francuska, koja ima najveću muslimansku manjinu u Evropi, zabranila je nošenje marama u javnim školama 2004. godine.

Autor: redportal.rs