Zakonodavci SAD predlažu prekid dostave oružja Rijadu nakon što je OPEK+ odlučio da smanji proizvodnju nafte

Američki senator Ričard Blumental i Ro Kana optužili su Saudijsku Arabiju da je u zaveri sa Rusijom u Ukrajini i da je pomaže time što je smanjila OPEC proizvodne kvote i time podigla cenu nafte. Dva pripadnika Demokratske partije pozvali su da se prekine prodaja i dostava oružja Rijadu kao kazna:

Amerika ne bi smela da dozvoljava toliku kontrolu strateških odbrambenih sistema nekome ko je saveznik našem najvećem neprijatelju, nuklearnom ucenjivaču Vladimiru Putinu.

Pored toga, naveli su da će predložiti Senatu i Donjem domu da odmah prekinu isporoku svog naoružanja Saudijskoj Arabiji. Isto je ponovio i predsednik Komiteta ministarstva spoljašnjih poslova Bob Mendez, koji je takođe pozvao SAD da zamrznu sve vrste saradnje na svim nivoima sa Saudijskom Arabijom:

Jednostavno, nema mesta nikome da igra na obe strane ovog konflikta. Ja neću dozvoljavati nikakvu saradnju sa Rijadom, sve dok kraljevina ne razmotri ponovo svoje stavove u vezi sa ratom u Ukrajini.

Ovakvo opsadno stanje u Vašingtonu pokrenula je odluka OPEC da smanji kvotu proizvodnje nafte za 2 miliona barela dnevno, potez koji će podići cene nafte i koji članice OPEK pravdaju rastom kamata u zapadnim zemljama i globalnom ekonomijom koja usporava. Inflacija u SAD je na rekordnom nivou, na najvećoj stopi u poslednjih 40 godina.

Kako američki političari tumače, smanjenje proizvodnje nafte je ciljani udara na SAD. Navodeći da naftni kartel nikada pre nije smanjio kvote u sred tako teške i komplikovane situacije na tržištu.

Autor: redportal.rs