Nacistički zločin nad preko 2.000 civila

U noći između 15. i 16. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage u Kraljevu započele su streljanje civila prikupljenih dan ranije, u znak odmazde zbog združenog četničko-partizanskog napada na Kraljevo.

Kraljevo je bilo sedište štaba 739. pešadijskog puka, kao i još nekoliko nemačkih formacija u ukupnoj snazi od 3.000 vojnika, nešto tenkova i sa jednom eskadrilom. Grad su 9. oktobra zajedno napali četnički odred pod komandom poručnika Jovana Bojovića i kapetana Jovana Deroka, kao i partizanski odredi na čelu sa Ratkom Mitrovićem i Momčilom Radosavljevićem.

Još u toku opsade, nemačke snage su počele prikupljanje civila u gradu. Tokom 15. i 16. oktobra streljano je 2.196 meštana Kraljeva, među kojima je bilo 54 Rusa, oko 60 slovenačkih izbeglica i lica drugih nacionalnosti.

Partizanske snage su se 23. oktobra povukle sa opsade, dok su četnički odredi držali opsadu još nedelju dana. Sa dva zarobljena tenka uspeli su da se probiju do Spomenika srpskim ratnicima u centru Kraljeva, ali nisu uspeli da oslobode grad.

Osim do nemačkog streljanja civila, poraz ustanika kod Kraljeva doveo je i do međusobnog sukoba četnika i partizana.

Autor: redportal.rs

#Jovan Derok

#Kraljevački masakr

#Masakr u Kraljevu

#Opsada Kraljeva

#partizani

#četnici