Nastavak snabdevanja je moguć kroz neoštećeni deo mreže cevovoda

Ruska Federacija je sposobna da nastavi sa dopremanjem gasa u Evropu kroz deo cevovoda gasovoda Severni tok 2 koji nije oštećen u detonaciji.

Zamenik premijera Aleksander Novak je opisao eksplozije na cevovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 kao namerne:

Nažalost, usled sabotaže, jedan deo gasovoda je oštećen i istraga je potrebna da bi se odlučilo o daljim potezima i njenoj budućnosti. Što se tiče drugog dela, odnosno druge mreže, ona je u potpunosti funkcionalna i ako se neophodne pravne odluke donesu od strane naših evropskih kolega koje se tiču izdavanja sertifikata i uklanjanja restrikcija, Rusija je u potpunosti sposobna da obnovi isporuku gasa kroz njega za vrlo kratko vreme.

Severni tok 1 i Severni tok 2 naglo su izgubili pritisak 26. septembra, nakon serije snažnih podvodnih eksplozija u blizini danskog ostrva Bornholm. Eksplozije su izazvale veliko curenje gasa gde su ogromne količine iscurele u more.

Zamenik premijera je takođe naglasio da nikome iz Gasprom kao i iz odseka za industrijski nadzor Rosteknadzor nije dozvoljeno da istraži incidente na gasovodima, dodajući da nijedna objektivna istraga ne može biti urađena bez prisustva ruskih specijalista.

Autor: redportal.rs