Odluka koju su donele mnoge svetske kompanije zbog rata u Ukrajini

Američka kompanija PepsiCo Inc prestala je da proizvodi Pepsi, 7UP i Mountain Dew u Rusiji skoro 6 meseci nakon što je saopštila da će obustaviti prodaju i proizvodnju zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Najava PepsiCo je usledila nakon što su izveštači Rojtersa posetili desetine supermarketa, prodavnica i teretana u Moskvi i drugim mestima i pronašli limenke i boce Pepsija na kojima su štampani datumi proizvodnje u julu i avgustu iz fabrika u Rusiji.

Najnoviji datum na Pepsi proizvodu bio je 17. avgust. U saopštenju poslatom britanskoj agenciji, američka kompanija je navela da je prestala da proizvodi koncentrate za Pepsikolu, Mirindu, 7Up i Mountain Dew u Rusiji.

- Svi koncentrati su potrošeni u Rusiji i proizvodnja je okončana - rekao je portparol PepsiCo 8. septembra, što je prvi javni komentar o ovom pitanju otkako je kompanija početkom marta objavila da obustavlja proizvodnju, prodaju, promotivne aktivnosti i oglašavanje u Rusiji.

Portparol je kazao da je to u skladu sa najavom koju je kompanija dala u martu 2022, ali je odbio da prokomentariše da li je obustavljena prodaja.

Nastavak proizvodnje znači da su gazirana pića i dalje dostupna u Moskvi, Vladivostoku na dalekom istoku i Krasnojarsku u Sibiru, prema saznanjima Rojtersa. Vlasnik teretane u Moskvi rekao je da je naručio Pepsi sredinom avgusta.

Autor: Tanjug / redportal.rs