Prema oceni Medvedeva, ti referendumi potpuno menjaju vektor razvoja Rusije u sledećim decenijama.

Sredinom februara samoproglašene LNR i DNR zatražile su od Rusije da prizna njihovu nezavisnost, a predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o tome.

Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR,DNR) i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, zatrazile su hitne referendume o ulasku u sastav Rusije, prenose ruski mediji.

Javne komore LNR i DNR obratile su se liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije, navodi RIA Novosti.

Zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medevedev ocenio je da su referendumi u Donbasu od velikog značaja ne samo za zaštitu stanovnika samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR, DNR) i drugih, kako je naveo, "oslobođenih teritorija", već i za obnavljanje "istorijske pravde".

Prema oceni Medvedeva, ti referendumi potpuno menjaju vektor razvoja Rusije u sledećim decenijama.

Referendum o pridruživanju Rusiji je politički potez koji će pomoći da se osigura bezbednost naroda Donbasa, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Mislim da su ljudi ovde dugo čekali referendum i verovatno će to biti politički potez koji će pomoći da se osgura bezbednost civila“, rekao je on za ruski TV kanal "Solovjev lajv - prenosi TASS.

Autor: Tanjug AP

#Ukrajina

#rat

#referendum

#rusija