On je još naveo da brojni republikanci ne podržavaju Trampa

Američki predsednik Džozef Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao ekstremiste koji su pretnja ustavu SAD i koji nameravaju da, kako je rekao, unište američku demokratiju.

- Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju - poručio je Bajden, optuživši Trampa i njegove pristalice da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

- Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu, ovo nismo mi. MAGA republikanci (skraćenica slogana kampanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Učinimo Ameriku ponovo velikom - Make America Great Again) nastoje da zbace sadašnji sistem. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju - poručio je Bajden uporedivši Trampa sa autokratama u istoriji koji su, kako je rekao, podrivali demokratije, prenosi Glas Amerike.

On je još naveo da brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali da Republikanskom strankom "dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci".

- Želim da budem veoma jasan, nije svaki republikanac MAGA republikanac. Ne prihvata svaki republikanac njihovu ekstremnu ideologiju. Znam to jer sam imao prilike da sarađujem sa njima. Verujem da je moja dužnost da vam kažem istinu koliko bila teška i bolna. Prema mom mišljenju, reći ću ono što je tačno: MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne veruju u vladavinu zakona. Ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora - poručio je, između ostalog, Bajden tokom obraćanja u Filadelfiji ispred Doma nezavisnosti.

Američki predsednik je naglasio je da će se "boriti za demokratiju do poslednjeg daha" i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

Bajden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski izbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima velike političke polarizacije američkog društva.

Autor: redportal.rs

#Republikanci

#bajden

#pretnja demokratiji

#tramp