U timu za Zaporožje Međunarodne agencije za atomsku energiju PREDSTAVNICI 10 ZEMALJA, među njima i ČLANOVI IZ SRBIJE

Danas je 189. dan rata u Ukrajini. Tim eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja funkcioniše pod okriljem UN, počinje inspekciju nuklearke Zaporožje, dok Gasprom zbog remonta od danas do 3. septembra prekida isporuke gasa kroz Severni tok 1. Ministri odbrane zemalja EU složili su se da započnu rad na pokretanju misije za vojnu pomoć Unije Ukrajini. Iz ukrajinskih luka nastavlja se izvoz žitarica.

Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Kijev tvrdi da su ruske snage raketirale Herson i Nikolajev, dok Moskva optužuje da su Ukrajinci ponovo granatirali oblast Zaporožja.

Tim eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je sinoć stigao u Kijev, od danas počinje inspekciju nuklearne elektrane Zaporožje.

Šef IAEA Rafael Grosi, koji se juče sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, izjavio je da će poseta eksperata UN atomskoj centrali na jugu Ukrajine trajati od srede do subote.

Zaporoška nuklearna elektrana najveća je u Evropi po broju blokova i kapaciteta, a od marta je pod kontrolom ruske vojske. Kijev i Moska nedeljama se međusobno optužuju za granatiranje nuklearke.

Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa timom stručnjaka iz više zemalja, krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Nije poznato kada je planirano da misija IAEA, koju predvodi generalni direktor Rafael Grosi, stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

Misija IAEA napustila je Beč u ponedeljak i stigla u Kijev u utorak, prenosi TASS.

Tamo se delegacija sastala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Izvori TAS S-a u UN su u ponedeljak pojasnili da će misija ući u nuklearnu elektranu Zaporožje preko Kijeva i teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Izvor UN upoznat sa detaljima misije rekao je TAS S-u u utorak da u njoj učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije.

Izvor je objasnio da predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uključeni u misiju, kako bi se obezbedila njena neutralnost i nepristrasnost.

On je takođe napomenuo da će se inspektori baviti proučavanjem nuklearne bezbednosti u elektrani, ali ne i političkim i vojnim pitanjima, navodi TASS.

Misiju IAEA prati tim predstavnika UN, koji pružaju pomoć samo u smislu logistike, putovanja do nuklearke Zaporožje i bezbednosti.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je danas iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje da izvrši inspekciju, a genereralni direktor IAEA Rafael Grosi, koji predvodi misiju, izjavio je da se radi o "važnom zadatku sa ciljem da se situacija stabilizuje", nakon što je granatiranje u blizini objekta izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Svedok sa lica mesta je Rojtersu saopštio da je tim IAEA krenuo iz ukrajinske prestonice u koloni vozila, a misiju, koja dolazi nakon opsežnih pregovora predvodi generalni direktor Rafael Grosi.

- Sada konačno krećemo posle 6 meseci velikih napora - rekao je Grosi novinarima pre nego što je konvoj krenuo, dodajući da tim IAEA planira da provede nekoliko dana na toj lokaciji.

On je naglasio da misija IAEA ima veoma važan zadatak u nuklearnoj elektrani Zaporožje , "da proceni realno stanje i da pomogne da se situacija stabilizuje koliko god može".

Nije poznato kada će tim IAEA stići do najveće nuklearne elektrane u Evropi i kada će izvršiti inspekciju, navodi britanska agencija.

Obe sukobljene strane su poslednjih dana izveštavale o redovnom granatiranju u blizini.

- Idemo u ratnu zonu, idemo na okupiranu teritoriju i za to su potrebne jasne garancije, ne samo Rusije, već i Ukrajine. To smo uspeli da obezbedimo - rekao je Grosi.

On je naveo da se IAEA nada da će uspostaviti stalnu misiju u postrojenju pod ruskom kontrolom, koju vode ukrajinski tehničari.

- To je jedna od najvažnijih stvari koje želim da uradim i uradiću to - rekao je Grosi.

SAD su pozvale na potpuno zatvaranje elektrane i na stvaranje demilitarizovane zone oko nje.

Novinska agencija Interfaks citirala je danas zvaničnika proruskih vlasti Zaporožja koji je rekao da 2 od 6 reaktora elektrane rade, navodi Rojters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje ubrzo nakon što su 24. februara pokrenule napad na Ukrajinu, a ovo postrojenje se nalazi blizu linije fronta. Rusija i Ukrajina skoro svakodnevno razmenjuju optužbe za ispaljivanje granata koje ugrožavaju rad i bezbednost elektrane.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Zaporožje