Hrvatski premijer Srbiju nazvao agresorom koja nema pravo da sudi bilo kome

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za ratne zločine tokom akcije "Oluja" za Hrvatsku kao predmet ne postoji i da se taj stav neće menjati.

- Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih dela na teritorijima drugih država od strane državljana drugih država za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir - rekao je hrvatski premijer na Bledskom strateškom forumu.

Naveo je i da postoji međunarodna instanca, bivši Haški sud i današnji Rezidualni mehanizam i da stoga ne dolazi u obzir da "Srbija kao agresor u vremenu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića, koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju" pretenduje da bude država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota "u vreme Domovinskog rata", prenosi Hina.

Dodao je da Srbija "jako, jako dobro mora da se suoči sa svojom prošlošću i ulogom devedesetih godina".

O eventualnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića bivšem ustaškom logoru Jasenovac Plenković je rekao:

- O tom potom.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je ovog meseca optužnicu protiv cetvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije Oluja.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Plenković