Najmoćnija svemirska raketa poleteće u septembru

Najmoćnija svemirska raketa trebalo je da poleti sa Kejp Kanaverala oko 14 i 30. Ipak zbog tehničkih problema, poletanje odloženo za 2. septembra.

Iako se poletanje očekivalo u 14.30, tehnički problemi su zaustavili odbrojavanje. Nasini tehničari primetili su pukotinu na tanku koji povezuje rezervoare sa vodonikom i tečnim kiseonikom, a takođe se proverava i spremnost motora broj 3.

Zvaničnici NASA potvrdili su da se čini da su svi sistemi spremni za poletanje, a vremenska prognoza predviđa 80 odsto povoljne meteorološke uslove za lansiranje, koje bi danas trebalo da počne oko 10.30 sati po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Ukoliko bi iz bilo kojeg razloga došlo do odlaganja današnjeg poletanja Artemisa 1, NASA je odredila 2. i 5. septembar kao alternativne datume lansiranja.

- Za sada sve u vezi sa svemirskom letelicom izgleda dobro. Uzbuđeni smo, raketa je spremna i izgleda odlično - izjavio je Džef Spolding, visoki zvaničnik NASA.

Nova raketa NASA za Mesec ostala je netaknuta uoči današnjeg lansiranja, uprkos tome što je pet gromova udarilo u lansirnu rampu.

Raketa Spejs lonč sistem, visoka 98 metara, najmoćnija je raketa koju je dosad izgradila NASA, preneo je AP.

Napravljena je da pošalje praznu kapsulu u Mesečevu orbitu, pola veka nakon Apolo programa NASA tokom kojeg je poslato 12 astronauta na Mesec.

Ukoliko ovaj šestonedeljni test prođe kako treba, astronauti bi mogli da se vrate na Mesec kroz nekoliko godina, ali zvaničnici NASA upozoravaju da je rizik veliki i da bi let mogao da bude obustavljen.

Autor: Tanjug / redportal.rs