41. godišnjica smrti misterioznog agenta i velikog zavodnika

Na današnji dan 1981. godine umro je Dušan Duško Popov, srpski i jugoslovenski obaveštajac, najpoznatiji višestruki agent sa ovih prostora.

Rođen je 1912. godine u bogatoj srpskoj porodici u Titelu. Porodica se odselila u Dubrovnik, gde je Dušan otpočeo školovanje. Srednju školu je završio u Parizu, potom studije prava u Beogradu, a postdiplomske studije nastavio je u Frajburgu.

Zbog otvorenog protivljenja nacističkom progonu Jevreja, Popov je uhapšen od strane Gestapoa. Na intervenciju njegovog oca, Kraljevina Jugoslavija je izdajstvovala preko diplomatskih krugova njegovo oslobođenja, ali je ipak proteran iz Nemačke.

Uoči Drugog svetskog rata, preko svog prijatelja sa studija dolazi u kontakt sa britanskim obaveštajnim služama i postaje agent MI6. Njegov zadatak bio je da stupi u vezu sa Abverom, nemačkom vojnoobaveštajnom službom, te postane njen agent, što je uspešno izveo.

Prema određenim izvorima, Popov je poslužio Janu Flemingu za lik Džejma Bonda, najpoznatijeg književnog i filmskog špijuna.

Autor: redportal.rs

#Dušan Popov

#Duško Popov

#Džejms Bond

#drugi svetski rat

#Špijun