Spremite se za dodatni udarac po džepu

Novi udar na džepove građana Srbije ovaj put spremile su osiguravajuće kuće. I to tako što su polise osiguranja od auto-odgovornosti poskupele za oko 22 odsto, pišu Novosti.rs.

To znači da ko je za ovu stavku izdvajao 10.000, sada će morati da plati 12.000 dinara. Nisu, međutim, ni u svim osiguravajućim kućama polise iste, pa će cena da varira i do nekoliko hiljada dinara.

Poskupljenje registracije vozila, bez obzira na to što se to odnosi samo na polisu, koja je inače obavezna, najmanje će da osete građani koji voze i najlošije automobile. Za luks vozila, polisa će biti skuplja za više od 5.000 dinara.

Kako su objasnili u Udruženju osiguravača Srbije, glavni razlog za povećanje polise je rast cene rezervnih delova, koji je uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka su i veće cene radnog časa u servisima, jer su one sad na nivou najrazvijenijih evropskih država.

Generalni sekretar UOS Duško Jovanović je rekao:

Situacija na tržištu automobila nepovoljno se odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu auto-odgovornosti.

S jedne strane, proizvode se sve sofisticiranija i skuplja vozila, pre svega električna koja su podložnija oštećenjima, a sa druge, skaču cene polovnih automobila. Prethodni put je cena polise promenjena 2014. godine, a od tada je u Srbiji zabeležena inflacija od 20,68 procenata.

Udar po džepu najbolniji će biti za one čiji automobili imaju motore sa snagom od 110 kW. Njihova polisa može biti skuplja i za 6.000 dinara, procenjuju stručnjaci. Od 2.500 do 3.000 dinara poskupljenje biće kod onih čija vozila imaju snagu motora od 44 kW do 55kW.

Najveći broj vozača ima automobile snage motora do 84 kW, pa će i polisa biti skuplja za nekih 4.000 dinara. Ovo su neki od iznosa samo za početni, četvrti premijski stepen, kao i za putničke automobile. Polisa će biti još skuplja onima koji su u prethodnim godinama izazvali udes.

Autor: J. Su.

#automobili

#osiguranje

#polise

#poskupljenje

#registracija