Slučaj vraćen na ponovno suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujući deo prvostepene presude, kojom je Darko Šarić osuđen na kaznu zatvora od 9 godina zbog pranja novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstanija, objavljeno je u odluci na sajtu suda.

Po nalaženju Apelacionog suda u osuđujućem delu, osnovano se žalbom Tužioca za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud propustio da odluči o krivičnom delu iz prve tačke optužnice - udruživanje radi vršenja krivičnog koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optuzuzbe.

Takođe, imajući u vidu vreme izvršenja krivičnog dela, po nalogu Apelacionog suda, osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zaključuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzeće "Štampa sistem" potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila vršenjem krivicnog dela neovlašcena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je precizirano u presudi, iz pisanih dokaza u spisima predmeta proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizlazi da je grupu koja se bavila vršenjem ovog krivičnog dela Šarić oformio tokom 2008. godine, a da je konverzija i ulaganje novca usledilo tek 2008, 2009. i 2010. godine.

Apelacioni sud je zaključio i da je prvostepeni sud pravilno oslobodio od optužbe okrivljene Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajica, imajući u vidu da tokom postupka nije dokazano da su ovi okrivljeni izvršili krivicna dela za koja su optuženi, te da je dao dovoljno jasne, uverljive i prihvatljive razloge.

U postupku za pranje para, ukinutom prvostepenom presudom pored Šarića bio je osuđen i Nebojša Jestrović na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Štrbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora bili su osuđeni Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Štrbac, oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za potstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici, 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šariću je u toku ponovljeno odlucivanje pred Apelacionim sudom o žalbama na prvostepenu presudu kojom je osiđen na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinio pravosnažnu presudu zbog nepropisno sastavljenog sudskog veća i naložio ponovno odlučivanje po žalbama.

Šariću je 24. decembra prošle godine Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor, ali je u međuvremenu, 14.aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Tada su sa njim uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanovoć (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odović, Duško Mirković i Danilo Stojanović.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Darko Šarić