Sigurno vam je poznata ova pesma, ali o čemu je ona zapravo?

Polovinom prošlog veka, tačnije 1955, u samo praskozorje rokenrola, u Filadelfiji (SAD) nastala je zanimljiva grupa koju je činio kvartet izuzetno dobrih pevača po imenu Deni end džuniors (Danny and the Juniors). Ubrzo su se probili, a kao njihov najveći hit koji se i danas može čuti bila je pesma At the Hop, zanimljive melodije i dobro postavljenog teksta kojom su se tinejdžeri pozivali da odu do hopa.

Međutim, jeste li se ikad zapitali šta je zapravo bio hop? 🤔

IZVOR: YT / Carlos Iván

Zapravo, radi se o reči tadašnjeg slenga kojom su nazivane igranke za srednjoškolce, što je opet - zanimljiva priča sama za sebe. Naime, tada su se igranke organizovale u školskim fiskulturnim salama (što je i danas čest slučaj u SAD), a budući da je korišćenje cipela znalo da oštećuje parket, kao i činjenica da je izlazak i ples u patikama smatran za nešto nepristojno, obuća se ostavljala na ulazu dok se u sali plesalo samo u čarapama. 🧦🕺💃 😄

Iako se za ovakvu vrstu igranki znalo još od početka četrdesetih, jer su razna udruženja organizovala ovakva druženja u manjim gradovima, koji po prirodi stvari nisu imali plesne podijume, tek tokom pedesetih ova vrsta vrsta zabave postala je popularna i kod mlađe populacije.

Očekivano, kada su već počeli da izlaze mladi su morali i da naprave svoju sopstvenu reč za ove igranke, tako da su ustaljen termin za obične čarape, koja je u isto vreme označavala i ove izlaske, sock-hop (koju bismo mogli da prevedemo kao čarapanka), skratili do prostog hop. Isti koren ima i reč koja se i danas koristi kod nas za hulahopke.

Jasno, pesma je postala instant hit koji se i danas može čuti u nebrojenim verzijama (između ostalih, obradio ju je i naš Toni Montano kao pesmu Svi se sada njišu), a često i sa izmenjenim rečima u skladu sa formom za koju se koristi. Starije generacije će je se možda setiti verzije i iz crtaća Kuce iz kafilerije i legenda velike šape (1988).

Zanimljivo je da se u pesmi pominju i tri tada najpoznatija plesa, što su bili Stroll, Chalypso i Chicken, čime su pesmom autori želeli da oslikaju celo to vreme. Istina, pesma postala je moderna za mnogo duži niz godina nego što su njeni tvorci želeli. 😊

IZVOR: YT / Pound Puppies & The Legend of Big Paw

Autor: redportal.rs

#Muzika

#at the hop

#danny and the juniors

#pedesete

#rokenrol