Dileme Dejana Stankovića

Dejan Stanković je i ovog leta ponovo na slatkim mukama. Trener Crvene zvezde narednih dana moraće da preseče kad u pitanju su mlade snage, tzv. bonusi. Za predstojeći šampionat u „igri” su igrači rođeni 2001. godine i mlađi. Odluka neće biti laka, jer prvak Srbije u igračkom kadru ima puno fudbalera koji ispunjavaju kriterijume. Kandidati su još i izdanci omladinske škole – kadetske i omladinske ekipa, ali i oni iz drugog tima Zvezde - Grafičara, piše Žurnal.rs.

U pravilniku za licenciranje igrača piše da je klub dužan da prijavi 25 igrača na A listu, dok na B listi na deset mesta mogu da budu svi mlađi. Ako se imaju u vidu prethodne sezone, nije teško zaključiti da će se trofejni trener opredeliti da među 25 odabranih uvrsti najmanje pet ili šest mlađih od 21 leta.

Strahinja Eraković (21), ukoliko ne postane do kraja prelaznog roka član šampiona Rusije – Zenita, biće prvi Stankovićev bonus izbor u sezoni 2002/23. To bi bila velika prednost u odnosu na rivale, jer je Erakoviću prethodna sezona bila iz snova. Veru u reprezentativca Srbije Stanković je pokazao i tokom priprema, jer je mladi štoper igrao najviše minuta od svih “bonusa”.

Deluje da je od ostalih kandidata najbliži ostanku Vladimir Lučić (20). Prošle sezone sticao je iskustvo na pozajmici u IMT-u, što nije promaklo Stankoviću. Trener Zvezde ukazivao mu je šansu protiv Jedinstva, Domžala, Brava i Kopra. Na terenu je proveo 164 minuta, gol je uspeo da postigne u remiju sa Domžaleom.

Vuk Bogdanović (20) bi za mnoge mogao da bude Stankovićevo iznenađenje. Prošle sezone štoper prvoligaša Rada, vratio se u Crvene zvezdu, čiju je omladinsku školu prošao. Može se reći da je priliku na tri utakmice više nego dobro iskoristio. Poverenje da se dokaže neočekivano je dobio posle povrede Radovana Pankova na prvoj proveri protiv Jedinstvo Puteva. Ukoliko ostane deo prvog tima, upravo od dužine oporavka Pankova zavisiće i njegova minutaža tokom sezone.

Stefan Leković (18) je prvi konkurent Bogdanoviću. Dve godine mlađi štoper je zbog obaveza na prvenstvu Starog kontinenta za omladince u Slovačkoj, umeće na pripremnim mečevima pokazao samo u minimalnom porazu od Kopra. Leković spada u najbolje produkte omladinske škole crveno-belih i po mnogim stručnjacima bi trebalo da bude u najmanju ruku na nivou Strahinje Erakovića.

Nikola Stanković (19) je kao i Leković bio deo reprezentacije Srbije na EVRO u Slovačkoj, tako da je branio boje Zvezde samo na bratskom odmeravanju snaga sa Zenitom u Sočiju. Bilo bi iznenađenje ako ga ne bi bilo među odabranima za naredno prvenstvo.

Čini se da je najbliži pozajmici  Petar Stanić (20). U pripremnim mečevima sa Domžaleom i Bravom sakupio je 80 minuta. Stigao je u Ljutice Bogdana iz pančevačkog Železničara u transferu koji je izazvao mnogo pažnje, ali je u prethodnom prvenstvu na 13 mečeva sakupio 358 minuta.

Poslednji u konkurenciji za bonus opciju je Nemanja Motika (19). Činjenica da je zbog obaveza na EVRO u Slovačkoj propustio sve pripremne duele neće uticati da i naredne sezone nastavi da bude deo prvog tima kao predstavnik igrača mlađih od 21 godine.

Autor: zurnal.rs

#Srbija

#bonus

#prvenstvno

#stankovic

#zvezda