Rusija je saopštila juče da su ruske i snage LNR stavile pod punu kontrolu region Luganska nakon što su zauzele njen poslednji veliki grad, Lisičansk

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici danas su proslavili to što su ruske snage stavile pod kontrolu Lugansku oblast na istoku Ukrajine.

Roskosmos, ruska svemirska agencija, opisala je zauzimanje oblasti Luganska kao "dan oslobođenja" za proslavu i na Zemlji i u svemiru. Svemirska agencija objavila je slike kosmonauta Olega Artemjeva, Denisa Matvejeva i Sergeja Korsakova kako se osmehuju dok drže zastave samoproglašene Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike.

- Ovo je dugo očekivani dan na koji su stanovnici okupiranih oblasti Luganske oblasti čekali osam godina - napisao je Roskosmos na Telegramu. "Uvereni smo da će 3. jul 2022. zauvek ostati u istoriji (Luganske Narodne) Republike", istakli su oni.

Rusija je saopštila juče da su ruske i snage LNR stavile pod punu kontrolu region Luganska nakon što su zauzele njen poslednji veliki grad, Lisičansk.

Ukrajina, koja je obećala da će povratiti izgubljenu teritoriju, saopštila je da su se njene trupe povukle sa poslednjeg preostalog bastiona u regionu kako bi spasile živote svojih vojnika. Kijev je rekao da će se  svoje trupe pregrupisati kako bi se pokrenula kontraofanziva uz pomoć zapadnog oružja dugog dometa.

Autor: redportal.rs