Šefovi država i vlada NATO saveza dali su ZELENO SVETLO Alijansi da Bosnu i Hercegovinu proglasi državom od strateškog značaja za ovaj blok

Srbija je deo evropskih integracija, ali ima dobre veze i sa Rusijom, što NATO smatra zanimljivim i posmatra sa velikom pažnjom.

To je izjavio neimenovani NATO zvaničnik na samitu Alijanse u Madridu, ukazavši da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije. Jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja je sa posebnom pažnjom na samitu istaknuta je Bosna i Hercegovina.

Naime, šefovi država i vlada NATO saveza dali su "zeleno svetlo" Alijansi da Bosnu i Hercegovinu proglasi državom od strateškog značaja za ovaj blok. U tom smislu, doneta je odluka o dodeljivanju paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Pojačani angažman NATO-a predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg, kako je rečeno, potpadanja pod uticaj Rusije, uz napomenu da je "bolja prevencija nego lek".

Među tim aktivnostima je i jačanje borbe protiv dezinformacija i "malignog ruskog uticaja". Kako je neimenovani visoki zvaničnik NATO rekao, na samitu u Madridu, razmatra se uvođenje političkog savetnika za vezu pri NATO štabu u Sarajevu koji za sada ima samo vojne kapacitete.

Takođe, predviđeno je i povećanje broja osoblja u NATO štabu u Sarajevu, čime bi se ojačali kapaciteti u smislu jačanja saradnje. Kako odluka NATO predstavlja samo stvaranje okvira saradnje, neimenovani zvaničnik je izjavio da će se do kraja godine sa sagovornicima u BiH raditi na razvoju tog paketa.

NATO zvaničnik je izjavio i da je ipak konačna odluka na BiH da li dalje želi da ide evroatlantskim putem, te da je BiH za NATO zemlja koja je aspirant za članstvo.

- Ne namećemo ništa bilo kome i sve je na dobrovoljnoj osnovi. NATO podržava evroatlantski put BiH i bez predrasuda se držimo principa da je pravo svake zemlje da izabere svoj put bez ikakvog uticaja - dodao je visoki zvaničnik Alijanse.

Države članice NATO, u juče usvojenom dokumentu NATO 2022 Strateški koncept, koji definiše Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu, na dva mesta pominju Zapadni Balkan i države regiona. Od zemalja regiona, jedino je direktno pomenuta Bosna i Hercegovina.

Nastavićemo da razvijamo naša partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprede naš zajednički interes u evroatlantskim odnosima - mir, stabilnost i bezbednost.

Autor: redportal.rs