Britanski premijer Boris Džonson ponudio je pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana

Stotine ukrajinskih vojnika završilo je vojnu obuku u Britaniji, uključujući sistem za lansiranje više tenkova raketa (MLRS), koji britanska vlada pruža Kijevu kao vid pomoći u borbi protiv ruske artiljerije.

Novinari su pozvani da snime detalje obuke, gde su ukrajinski vojnici mogli da se vide kako pune i ispaljuju lake topove kalibra 105 mm tokom vežbi u Solsberiju, u južnoj Engleskoj, u okviru programa za više od 450 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine uz podršku Novi Zeland. Prikazani su i MLRS sistemi u upotrebi.

To je deo šireg međunarodnog paketa podrške Kijevu nakon ruske invazije 24. februara, u kojem Zapad nastoji da pomogne Ukrajini da odbije ruske snage obezbeđivanjem naprednijih sistema naoružanja i obučavanje za njihovu upotrebu.

Tokom posete Kijevu ovog meseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio je pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana.

Autor: redportal.rs

#Ukrajinski vojnici

#Velika Britanija

#obuka