Koliko puta ste doživeli razočaranje kada ste otvorili vrećicu čipsa te se razočarali količinom. Pola vrećice je ispunjena "vazduhoom".
Postoji mnogo ambalaže koja dovodi u zabludu i kupcima često može biti teško da precizno uoče ispravnu veličinu.
Ono što su mnogi od nas pomešali sa vazduhom u čipsu je zapravo azot. Azot je inertan gas i koristi se tokom procesa pakovanja za uklanjanje "vazduha", a posebno kiseonika. Kiseonik bi prouzrokovao da čips postane ustajao i da ulje postane užeglo.
Kiseonik je vrlo reaktivan, a to znači da se voli spajati s drugim molekulama i to rezultuje kvarenjem hrane ili gubitkom svježine. Korištenjem azota za izbacivanje kiseonika u vrećicama grickalica produljuje se rok trajanja, a kvaliteta hrane se zadržava.
Ovaj proces je poznat kao "slack fill", za koji se čak smatra da čips čini boljim ukusom. Također se smatra da gas daje čipsu zaštitini jastuk. Budući da čips imaja dug put od stvaranja do potrošača, proizvođači čipsa namerno naduvavaju pakovanje azotom kako bi ga zaštitili od oštećenja tokom transporta.
Međutim, osim ako se čips ne prodaje u vakuumskom zapečaćenom stanju, zaista nema načina da zaobiđete vrećicu punjenu azotom.
Autor: redportal.rs