Tim kineskih naučnika s Univerziteta Nakai su razvili potpuno automatiziranu metodu kloniranja svinja. U Kini surogat majka dobila kloniranu prasad koja su rezultat metode kloniranja bez ljudskog uticaja, odnosno intervencije.
Kina je trenutno najveći proizvođač i konzument svinjetine u svetu, a populacija svinja u ovoj zemlji je veća od 400 miliona. Potrošnja svinjetine po glavi stanovnika iznosi 30 do 35 kilograma. Veliki deo pojedenog mesa u Kini predstavlja upravo svinjetina, a dostupne zalihe u ovoj zemlji nikad nisu dovoljne. Zbog toga Kina mora uvoziti milione tona skupog svinjskog mesa svake godine, a čak i 2021. godine je uvezla 3,31 miliona tona svinjetine.
Međutim, Liu yaowei, jedan od naučnika s Univerziteta Nakai, veruje da automatizirana metoda kloniranja zasnovana na AI tehnologiji može značajno povećati kinesku populaciju svinja i omogućiti Kini da bude samoodrživa u proizvodnji svinjetine.
Važnja činjenica je da meso kloniranih svinja nije isto što i meso uzgojeno u laboratoriju jer se ovo drugo razvija iz kultiviranih ćelija pripremljenih u laboratorijskim uvjetima. S druge strane, klonirano meso nastaje od ćelija "originalne" svinje.
Zanimljivo je da se ćelije kloniranih životinja mogu koristiti i za proizvodnju mesa uzgojenog u laboratoriju. Metode koje se trenutno koriste za kloniranje životinja ili kloniranje svinja zahtevaju učešće ljudi u različitim fazama, a to povećava rizik od grešaka tokom kloniranja i još nekoliko komplikacija.
Npr, nuklearni prenos somatskih ćelija, popularna tehnika kloniranja životinja, zahteva da čovek ukloni jezgro iz jajne ćelije životinje kako bi se somatska ćelija, koja je sposobna da proizvede bilo koje tkivo koje olakšava kloniranje, mogla staviti na njeno mesto. Tokom procesa se osetljive ćelije često oštećuju ili kontaminiraju zbog ljudske umešanosti u proces.
Kineski poljoprivredni naučnik Pan Dengke, koji je poznat po izumu metode za kloniranje svinja pomoću robota, ranije je stvario hiljade klonova svinja pomoću SCNT-a. Zbog poteškoća s kojim se suočavao tokom procesa, dobio je ozbiljne probleme u leđima. Stoga on veruje da nova metoda bazirana na AI tehnologiji ima potencijal da donese revoluciju u segment kloniranja svinja.
Tim s Univerziteta Nankai je također klonirao svinje 2017. godine korištenjem robota, ali je i u ovom slučaju čovek morao učestvovati. U poređenju s kloniranjem svinja kojim upravlja čovek, stopa uspeha robotskog kloniranja je mnogo veća jer roboti ne prave greške niti ošećuju ćelije tokom procesa.
Stoga su naučnici ovog puta razvili potpuno automatizirani proces kloniranja u kojem ne učestvuje čovek. Novi sistem koji pokreće AI tehnologija može izračunati naprezanje unutar ćelije te usmjeriti robota da koristi minimalnu silu za završetak procesa kloniranja, a to smanjuje oštećenje ćelije.
S obzirom na činjenicu da automatizоvani proces ne zahteva učešće čoveka, eliminisane su i fizičke poteškoće s kojima se ljudi suočavaju tokom tradicionalnih metoda kloniranja. Naučnici tvrde da bi implementacija njihovog pristupa kloniranju može pomoći u povećanju proizvodnje svinjskog mesa i unaprediti strategije kloniranja životinja koje se koriste širom sveta.
Autor: redportal.rs