Imao svega 20 godina

Džordž Buš Stariji bio je 41. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a u Drugom svetskom ratu borio se kao dobrovoljac.

Odmah po završenoj gimnaziji Phillips Academy 1943. godine, Džordž H. V. Buš se prijavio kao dobrovoljac u Američku ratnu mornaricu, sa svega 18 godina. U toku je još uvek bio Drugi svetski rat, najkrvaviji obračun u istoriji čovečanstva.

Po završenoj obuci, Buš je postao najmlađi američki vojni avijatičar. Svoj prvi borbeni zadatak je imao u maju 1944. godine, nakon čega je unapređen.

U nastavku rata na Pacifiku, avgusta 1944. godine, Buš je dobio borbeni zadatak da izvrši napad na japanski garnizon severno od ostrva Ivo Džima. Uprkos uspešnom uništenju nekoliko objekata, njegov avion je oboren.

Oba vojnika iz Bušovog aviona su poginula. Prilikom napada je zarobljeno je još nekoliko avijatičara, a oni koji su ih zarobili su ih potom ubili i pojeli njihove jetre!

Buš je uspeo da se spase zahvaljujući američkoj podmornici koja ga je pronašla, a kasnije je često preispitivao ovaj događaj:

Zašto sam ja bio pošteđen i šta je Bog imao za mene?

Za učešće u ovoj operaciji, Buš je brzo odlikovan.

pročitajte još

Putin PREŽIVEO ATENTAT?

Autor: redportal.rs

#Američki predsednik

#Džordž Buš Stariji

#Rat na Pacifiku

#drugi svetski rat

#predsednik SAD