Srbija je ta koja mora da se promeni da bi bilo napretka u dijalogu, smatra tzv. premijer tzv. Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da nema napretka u dijalogu i tvrdi da se Beograd "nije udaljio od bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, niti od predsednika Rusije Vladimira Putina" i da Vučić ne menja stav o njegovom (Kurtijevom) zahtevu za međusobno priznanje.

- Stavovi predsednika našeg severnog suseda su stari i moje insistiranje je naravno na sporazumu koji je, naravno, obavezujući, u potpunosti normalizuje odnose naše dve zemlje, fokusirajuć se na međusobno priznanje. Ali u tom pogledu ne mogu da kažem da postoji napredak - rekao je Kurti nakon sastanka u Berlinu i zajedničke na neformalne večere sa predsednikom Vučićem koju je organizovao specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, a prenosi Koha.

On tvrdi da je "već i međunarodnim faktorima jasno da je Srbija ta koja mora da se promeni, da bismo imali rešenje za sporazum".

On je naveo da zavisno od toga kako će proći dijalog Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača koji će se održati 13. maj u Briselu, možda dođe do novog sastanka njega i Vučića.

Autor: Tanjug / redportal.rs