Milijarderi su dobrodošli ukoliko se bave legalnim poslovima

Turska i dalje pokušava da posreduje između Kijeva i Moskve iako dosadašnji susreti delegacija dve zemlje u Antaliji i Istanbulu nisu doneli pomak u pronalaženju političkog rešenja. Kako bi zaštitila svoje nacionalne interese Ankara nastavlja da sarađuje i sa Kijevom i sa Moskvom što već izaziva podozrenje među NATO saveznicima.

- Mi smo i dalje suzdržani optimisti i verujemo da će se rešenje naći u pregovorima uprkos nehumanim slikama koje svakodnevno stižu iz Ukrajine gde se i dalje broje mrtvi i ranjeni - kažu u vladi u Ankari. U tom okviru ona je jedna od retkih zemalja članica NATO-a, koja sarađuje i sa Moskvom i sa Kijevom, a poslednjih dana počela je da pruža utočište i ruskim oligarsima koji su se našli na udaru sankcija u zemljama Evropske unije, Velikoj Britaniji i Americi, pogotovo oni koji odranije imaju bliske odnose sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Prvi je u Istanbul sa dve luksuzne jahte stigao Roman Abramovič, multimilijarder koji je široj javnosti najpoznatiji kao vlasnik popularnog fudbalskog kluba Čelsi u Londonu. Kako su zabeležili lokalni novinari on se u Istanbulu pojavio i u sultanskoj palati Dolmabahče gde su, uz posredovanje Ankare, pregovarale delegacije Ukrajine i Rusije.

Mediji su zabeležili da je u Muglu, mestu na obalama Egejskog mora, stigla jahta i poznatog oligarha Olega Vladimiroviča Deripaske, koji ima velike poslove u industriji aluminijuma, energetici i građevinarstvu. On je jedan od ruskih milijardera koji se često sretao sa predsednikom Putinom i zato se sada na Zapadu našao na "crnom spisku".

Na udaru sankcija u Evropskoj uniji našli su i milijarderi Mihail Maratovič Fridman i Petr Olegovič Aven.

- Optužbe su neosnovane i klevetničke. Mi ćemo ih osporiti - izjavio je ruski biznismen Aven koji posluje sa naftom, ima banke i bavi se trgovinom. Lokalni novinari u Turskoj ne isključuju mogućnost da bi i oni, kao Deripaska i Abramovič, uskoro mogli privremeno da nađu mirnu luku na turskim obalama kako bi na zapadu izbegli progone.

Potezi turskih vlasti su odmah naišli na kritike na Zapadu pošto su ti oligarsi bliski predsedniku Putinu i samim tim podržavaju i vojnu intervenciju u Ukrajini. Njima bi zarad toga Ankara trebalo da uskratiti gostoprimstvo, poručuju iz Brisela.

- Ruski oligarsi su dobrodošli ukoliko poštuju međunarodno pravo i bave se legalnim poslovima. Oni mogu da rade u našoj zemlji ukoliko to nije u suprotnosti sa važećim paragrafima - objasnio je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ankara, kako se ističe, mora da brine o svojim nacionalnim interesima, ali to ne znači da okreće leđa NATO-u. Turska i Rusija imaju godišnju robnu razmenu koja je dostigla četrdeset milijardi dolara, Moskva je glavni snabdevač Turske gasom i naftom, u Anadoliji godišnje letuje oko osam miliona ruskih turista koji ostave milijarde dolara. Ruske firme grade prvu tursku nuklearku, dve zemlje imaju razvijenu vojnu saradnju. Uprkos protivljenju NATO-a Ankara je kupila ruske rakete S-400 zbog čega se suočila sa američkim sankcijama.

I Ukrajina je sve veći ekonomski i vojni partner Turske. Robna razmena je dostigla gotovo sedam milijardi dolara, a Kijev kupuje tursko naoružanje uključujući dronove bajraktar, zbog čega je Moskva protestovala. Predsednik Tajip Erdogan je u redovnom (telefonskom) kontaktu sa predsednicima Putinom i Zelenskim pokušavajući da organizuje njihov susret u Istanbulu. U Moskvi zasad imaju rezerve prema toj inicijativi dok se ne pripreme neophodni preduslovi da se postigne dogovor na najvišem nivou.

Autor: redportal.rs

#Oligarsi

#Turska

#jahte

#rusija