Jednostavna priprema

Oslić u filetima jedna je od najčešćih vrsta morske ribe na našim trpezama. Iako postoje brojni recepti za pripremu ribe, Magazin Novosti donosi jednostavan recept koji će zavoleti cela porodica 😍.

Najbolji deo ovog recepta je što riba zadržava sve svoje arome, mekana je i začinjena biljnim začinima po volji ukućana.

Uz ribu, neizostavan je i prilog.

SASTOJCI

1 pakovanje fileta oslića po ukusu vegeta po ukusu so po ukusu biber malo peršuna maslinovo ulje aluminijaska folija za pečenje

PRIPREMA

✅ Tepsiju obloziti aluminijskom folijom tako da se celi fileti umotaju u foliju. ✅ Filete oslića odmrznuti, pa ih dobro posušiti papirnim ubrusom. Onda ih posoliti i poređati u tepsiju. Pobiberiti, sipati vegetu ili biljni začin i pouljiti, pa posuti peršunom. ✅ Po želji možete dodati još nekih začina koje volite. ✅ Zatvoriti dobro ribu sa svih strana folijom. ✅ Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta.

​Uz filete oslića pripremite nezaobilazni prilog - blitvu i kropmpir na dalmatinski način. 

SASTOJCI ZA PRIPREMU PRILOGA

2 veze blitve 4 veća krompira 5 čena belog luka 250 mililitara maslinovog ulja so sirće

PRIPREMA PRILOGA

✅ Očistiti krompir i iseći ga na komade u veličini zalogaja. ✅ Sipati u dublju šerpu, naliti vode i sipati 2 kašike sirćeta. ✅ Kuvati 45 minuta ili dok viljuška lagano ne prolazi kroz komade krompira. ✅ Sa strane, očistiti beli luk, pa ga iseckati na sitno. Pomešati ga sa maslinovim uljem i ostaviti marinadu dok se krompir kuva. Za to vreme oprati blitvu, odseći bele drške i naseckati je na centimetar-dva širine. ✅ Izvaditi skuvani krompir sa rešetkastom kašikom, a u vodi u kojoj se kuvao staviti blitvu i kuvati je 7 minuta. ✅ Procediti vodu i blitvu staviti u hladnu vodu. Tako će boja ostati izražajno zelena. ✅ Staviti veću posudu ili tiganj na šporet, sipati beli luk sa uljem. ✅ Nakon što luk porumeni, dodati krompir i dobro oceđenu blitvu. ✅ Pržiti sa mešanjem nekoliko minuta, pa po želji naliti jednu kašiku sirćeta u prilog ili ga posoliti po ukusu.

Autor: magazin.novosti.rs