Na kastingu učestvovali srpski i albanski glumac

Davne 1972. godine, prvi put je prikazan film Kum, najpoznatije ostvarenje Frensisa Forda Kopole, koje mnogi kritičari smatraju i najboljim filmom svih vremena.

Činjenica 1: Kum predstavlja filmsku adaptaciju istoimenog romana Marija Puza, američkog pisca poreklom sa Sicilije.

Činjenica 2: Ulogu don Vita Korleonea je trebalo da tumači srpski glumac Jovan Janićijević, poznat po ulozi Burduša u domaćoj seriji Muzikanti, ali i zvezda špageti vesterna. Majkla Korleonea je trebalo da igra Bekim Fehmiu, jugoslovenski glumac koji je i potvrdio celu ovu priču. Umesto njih, uloge su dobili Marlon Brando i Al Paćino.

Foto: www.zrenjanindanas.rs

Foto: Printscreen YouTube

Činjenica 3: Glumac Džon Kazale, koji u filmu tumači lik Freda Korleonea, preminuo je već 1978. godine, posle duže bolesti. Za života je igrao u svega 7 filmova, od kojih su 4 dobitnici Oskara - Kum I, Kum II, Pasje popodne i najpoznatiji antiratni film Lovac na jelene.

Činjenica 4: Kum I je nominovan za čak 9 Oskara, a dobio je 3. Međutim, Brando je odbio da primi Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi i bojkotovao je ceremoniju dodele. Umesto toga, na dodelu je poslao devojku u tradicionalnoj nošnji plemena Apača da izrazi Brandov protest protiv odnosa prema američkim starosedeocima u Holivudu. Ovime je Brando postao drugi glumac u istoriji koji je odbio Oskara.

Činjenica 5: Nakon uspeha prvog dela, snimljen je Kum II (1974), ali i Kum III (1990). Kritičari se slažu da je drugi deo jednako kvalitetan kao i prvi, što potvrđuje 11 nominacija i čak 6 Oskara. Treći deo nije osvojio nijednog Oskara, a i sam Kopola ga smatra manje kvalitetnim, zbog čega je 2020. godine došlo do ponovne montaže filma.

Autor: redportal.rs

#Godfather

#Oskar

#The Godfather

#al pacino

#kum

#marlon brando