Crnjanski voleo Italiju, a i ona voli njega

Miloš Crnjanski rođen je  26. oktobara 1893. u Čongradu (Mađarska). Bio je srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom. Vodio je jako siromašno detinjstvo.

Godine 1913. upisao je studije medicine u Beču, koje nikada nije završio. U Beogradu se 1919. godine upisuje na Univerzitet, gde studira književnost i uređuje list Dan.

Za roman Seobe dobija nagradu Srpske akademije nauka 1930. godine. Sledećih godina putuje brodom po Sredozemnom moru i izveštava iz Španije.

Najpoznatija dela koja je napisao su: Seobe, Druga knjiga Seoba, Roman o Londonu, Dnevnik o Čarnojeviću, Lirika Itake, Nikola Tesla.

Miloš Crnjanski voleo je Italiju. Čuven je njegov putopis Ljubav u Toskani.

Od 4. novembra 2020. Crnjanskom je Italija odala počast stalnom muzejskom postavkom u gradiću San Vito al Taljamento. Četvrti novembar je dan italijanske armije. San Vito al Taljamento je mesto nadomak Alpa u kome je Crnjanski bio u uniformi austrougarskog oficira, greškom bečke vojne komande.

Kada je Vrhovna komanda San Vita, smeštena u mermernoj palati Altan-Rota, shvatila da je Crnjanski greškom prekomandovan, poslala ga je u Opatiju.

Danas se u toj palati nalazi stalna muzejska postavka pod imenom O bunkeru i ružama, nastala po ideji lokalnog bibliotekara Anđela Batela.

IZVOR: YT / Književnost uživo

Otvaranje ove izložbe bilo je planirano za proleće, ali kada je u Italiji zbog epidemiološke situacije bilo sve stopirano, gradonačelnik je odabrao novi datum, 4. novembar.

- Ova muzejska postavka nam pokazuje društvenu, političku i kulturnu klimu za vreme Prvog svetskog rata, krucijalni period za formiranje nacionalnog identiteta. Omogućava nam podsećanje na to ko smo i na kakvim se žrtvama baziraju naše jedinstvo i naša sloboda - istakao je gradonačelnik Di Bišelje.

Autor: redportal.rs

#milos crnjanski

#milos crnjanski muzej

#milos u italiji