Potrebni sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa 🥩, 2 glavice crnog luka 🧅, 2 čena belog luka 🧄 , 1 šargarepa 🥕, 100 g pirinča 🍚, 1 i po kašika začinske paprike 🌶, 10 bibera u zrnu, ½ kašičice mlevenog bibera, so 🧂, 3 lovorova lista, 200 ml ulja, 200 g mesnate slanine 🥓, glavica kiselog kupusa
👩🏻🍳 Na ulju propržite iseckan crni i beli luk i rendanu šargarepu. Kada povrće bude uprženo, dodajte meso, polovinu slanine iseckanu na kockice i propržite. Začinite solju i mlevenim biberom i dodajte pirinač i pola kašike začinske paprike. Sve dobro promešajte i po kašiku fila stavljajte na list kupusa i uvijte sarmu . Birajte manje glavice kupusa da bi i listovi bili manji i sarma lepše izgledala. Ili veće, kao tako više volite. 🤷🏻♀️
👩🏻🍳 Na dno dubljeg suda stavite malo kupusa, a zatim ređajte sarme. Kada sve složite, preostalu slaninu stavite preko sarme. Možete staviti i neko dimljeno meso.
👩🏻🍳 Kašiku začinske paprike, biber u zrnu i lovor stavite preko sarme. Pokrijte listovima kupusa i nalijte vodom da pređe preko sarme oko 2 prsta. Stavite poklopac i ostavite da provri, a zatim smanjite temperature i lagano krčkajte 3-4 sata.
👩🏻🍳 Napomena: Listove kupusa odvojiti i sa svakog nožem odstraniti zadebljani deo koji ih vezuje za koren. Listove properite i ostavite da se ocede pre uvijanja sarme.
⚡ Dodaci:
⚡ Ovo je neka osnova koju vi možete korigovati po svom ukusu. Neko voli da isprži meso, pa onda filuje sarmu, neko voli da sastavi sve "žive" sastojke i tako puni sarmu, pa je ostavi da se duže krčka.
⚡ Možete je uvijate u listove od zelja umesto kupusa i uz nju služiti pavlaku pomešanu sa kiselim mlekom.
⚡ Možete mrsne sastojke zameniti posnim, pa praviti posnu sarmu.
⚡ Takođe, što sarmu češće podgrevate, to je ukusnija.
⚡ Ono što je naš savet jeste da kada već rešite da pravite sarmu (jer je baš i ne pravimo na svakodnevnom nivo), napravite malo veću količinu i taj (nekuvani) deo koji vam je višak zamrznite i imate nedeljni ručak za kad zagusti. 😉
Autor: redportal.rs