Kroz memoarski narativ svog junaka, banatskog Mađara protestantske vere, Ivanji donosi pripovest koja se proteže od tridesetih godina do početka novog milenijuma

Književnik Ivan Ivanji rekao je večeras da je romanom „Usamljenost manjine“ hteo da priča o proteklim vremenima u kojima je živeo, ali se odlučio da to ne bude autobigrafski već iz tuđe vizure.

Na promociji Usamljenosti manjine u knjižari Delfi SKC, izdavačke kuće Laguna, Ivanji je rekao da se nada da će zabaviti čitaoce romanom u kome voli da se poigrava sa svojim likovima.

- Volim da pričam priču, a ne razmišljam o postmodernizmu i svim etiketama koje lepe na flašice. (Glavni lik) Mađar je generacijski meni blizak. Ide lokacijama koje poznajem i ima veze sa ljudima koje sam poznavao - rekao je Ivanji.

Kroz memoarski narativ svog junaka, banatskog Mađara protestantske vere, Jugoslovena rođenjem i ateiste opredeljenjem, Ivanji donosi pripovest koja se proteže od tridesetih godina 20. veka do početka novog milenijuma.

Ivanji je rekao agenciji Tanjug da naslovom Usamljenost manjine nije samo mislio na nacionalne manjine, nego i na sve one „koji ne idu zajedno sa masom, koji su zbog toga usamljeni“.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pisac je rekao i da je sve što je autobiografski hteo da kaže već napisao u knjizi Moj lepi život u paklu (2014).

- Ne spadam u one koji misli da je posao pisca da poručuje nešto. Volim da ispričam neku priču i nadam se da će čitalac da je primi kao priču, da ga i zabavi a ne da ga poučava nečemu - rekao je Ivanji

Govoreći na promociji književni kritičar Ivan Milenković je skrenuo pažnju na osobenost pisanja Ivanjija, koje je, u novom kao i u ostalim svojim romanima, „ljupko nesavremeno“.

- Ljupko se ne odnosi na sladunjavost, već na preciznost stila, odnegovanu rečnicu, pismenost, izgradnju likova, način na koji ih povezuje - rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, nesavremenost se odnosi na način na koji Ivanjijeva knjiga poziva čitaoce kako da je čitamo.

- Kad pročitate prvih desetak stranica shvatite da se morate skoncentrisati. Ne zato što je stil težak. Ivanji piše prozirno, ali poziva da se koncentrišete i odvojite vreme za čitanje - ocenio je Milenković.

Književna kritičarka Jasmina Vrbavac je ocenila da je nova knjiga Ivanjija „itekako savremena“ i daje izuzetno široku sliku, od vremena pre Drugog svetskog rata pa do savremenih trenutaka.

Vrbavac je rekla da Ivanji vodi svog junaka u potrazi za identitetom kroz decenije i različite događaje, od kojih su neki istorijski.

Autor: Tanjug