SAD i saveznici MORAJU dati legalne garancije bezbednosti Ukrajini, pa čak iako nije deo NATO-a

Čak iako zapad nije u poziciji da ni na bilo koji način garantuje bezbednost Kijevu NATO članstvom, i dalje mora se potruditi da učini zemlju kompletno bezbednom, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kako se navodi u izjavi:

Naši partneri, ako već nisu spremni da prime Ukrajinu u NATO...jer Rusija ne želi Ukrajinu u NATO, bi trebalo zajedničkim snagama da rade na zajedničkim garancijama bezbednosti Ukrajine.

Te bezbednosne garancije, prema Zelenskom, će osigurati teritorijalni integritet Ukrajine, njene granice i omogućiti posebne odnose sa svim našim susedima. Prrema njemu, sve države koje bi postale garanteri bezbednosti bi trebalo i legalno da se obavežu na to.

Pored navedenog. pohvalio je zapadne saveznike na donaciji naoružanja i na sankcijama koje su uveli Rusiji i zatražio da učine još više - uključujući i uvođunje zone zabrane leta iznad Ukrajine:

Ovde se ne radi o uvlačenju NATO zemalja u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat, i to ne od strane Ukrajine već od strane Rusije.

Autor: redportal.rs

#Invazija

#NATO

#Oružje

#SAD

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#Zelenski

#bajden

#bezbednosti

#donjeck

#garancije

#lugansk

#putin

#rat

#rusija

#sankcije

#specijalna operacija

#zona zabrane leta