Boje, nebo, zlato, zadužbine, vladarke!

Stefana Stojković, poznata na Tviteru kao царица Теофана, srpska je istoričarka i slikarka. Rodom iz Vranjske Banje, trenutno živi i radi u Nišu 😅.

Godine 2021. Stefana je imala 1. samostalnu izložbu u Nišu, pod imenom Nasleđe. Otac joj je bio polaznik čuvene Škole za rezervne oficire u Bileći, te je, s jedne strane vođena porodičnom tradicijom, postala i polaznik Kursa slušalaca za rezervne oficire.

U intervjuu za Redportal.rs Stefana nam otkriva šta ju je najviše privuklo ka istoriji i slikarstvu, kako bi u 5 reči opisala svet koji slika, koje joj je skriveno zadovoljstvo, kao i top 3 omiljena smajlija 😎.

Foto: Redportal.rs/Miloš Antić

Šta te je najviše privuklo ka istoriji i slikarstvu? 😅

Ljubav prema istoriji javila se još dok sam kao dete slušala priče svoga dede o našoj borbi s Turcima. Kasnije kroz školovanje bila sam fascinirana epskim pesmama, a potom i samom istorijom kao predmetom 😍. Imala sam tu sreću da mi 1. profesor istorije bude čovek koji taj predmet nije samo predavao već nas i učio kako da razumemo prošlost. Što se tiče slikarstva, ta ljubav dolazi iz porodice. Moja tetka je likovni pedagog i ona je od samog početka usmeravala moje poteze. Istorija ima svoj tok i ne prestaje, baš kao i umetnost koja se provlači kroz čitavo ljudsko postojanje. Tako da slobodno mogu da kažem da je umetnost upotpunila moje studije istorije 🥰.

Ko je presudno uticao na tvoj put kao umetnika? 🧐

Verovatno to što nisam završila nijedan kurs ili upisala Likovnu akademiju. Odmalena sam bila u društvu vranjskih slikara i dobijala savete, ali sam se uvek trudila da sve prilagodim svojoj zamisli. Smatram da je umetnost unutrašnja potreba svakog čoveka. Ona govori šta je u nama, otkriva našu dušu. Samo u umetnosti sloboda nije iluzija 👆🏻. U ovom modernom svetu, sa milion zakona i obaveza, prosto je predivno osetiti slobodu. Stoga, biti umetnik jeste luksuz.

Za one koji ne znaju: reci nam više o sloganima Obucite umetnost i Okačite umetnost

Ceo projekat „Kiriku“ inspirisan je Kirikuom, Afrikom i afričkom toplinom. Ipak, to je najtopliji i najšareniji kontinent, a to nama fali u današnjem modernom sivilu. Kiriku je moja inspiracija jer je sićušni dečak koji tačno zna šta želi i traga za istinom 😎. U poslednjih godinu dana videli smo da bez umetnosti ne možemo. Život u karantinu bez muzike, filma i slika ne bi bio moguć. Stoga, svako treba da okači bar jedno umetničko delo u svom domu. A umetnost može ne samo da se urami već i obuče. I tako je stigla prva Kiriku majica 🥰.
View this post on Instagram

A post shared by кирику.рс (@artwall_kirikou)

IZVOR: IG / @artwall_kirikou

Opiši svet koji slikaš u 5 reči.

Boje, nebo, zlato, zadužbine, vladarke.

Foto: Redportal.rs/Miloš Antić

Godine 2021. imala si 1. samostalnu izložbu u Nišu – Nasleđe. Reci nam više o njoj. 🧐

Da, svečano otvaranje bilo je u maju 2021. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu. „Nasleđe“ je podsetnik na srpski srednji vek, koji predstavlja zlatno doba naše države. Na slikama su prikazani srednjovekovni manastiri, poput Studenice, Gračanice, ali i 5 srednjovekovnih uticajnih žena: princeza Simonida, carica Jelena, Mara Branković, Olivera Lazarević i Jelena Mrnjavčević. Iako stalno u ratovima u tom periodu, srpska država je svojom arhitekturom mogla da parira velikom Vizantijskom carstvu. Izložba je posvećena i srpskim vladarkama koje su svojom lepotom ali i pameću uticale na tok istorije 👆🏻. Te snažne žene imale su ključnu ulogu u održanju srpske države u najtežim vremenima. Bile su zalog mira, verne pratilje svojih vladara i čuvari srpske tradicije.

Foto: Redportal.rs/Andrea Paolilo

Takođe, ove godine postala si polaznik Kursa slušalaca za rezervne oficire. Izjavila si da ti je veliki izazov bio da četkicu zameniš puškom. Koji su bili tvoji glavni motivi da se prijaviš? 🧐

Glavni motiv jeste Srbija. Srbija je kruška u mom dvorištu. Srbija je kolo. Srbija je napušteni vinograd. Srbija je poslednje selo na Šar-planini. Srbija je šara na pirotskom ćilimu. Srbija je pesma sa Kosova. Srbija je božićna česnica. Mi imamo predivnu zemlju, ali nažalost, na veoma lošem geopolitičkom položaju. Stoga je treba čuvati. Mi smo uvek bili istok zapadu i zapad istoku, stoga treba biti spreman za borbu. Naravno, u pitanju je i porodična tradicija 💗. Moj otac je bio polaznik čuvene Škole za rezervne oficire u Bileći.

Omiljeni srpski manastir? 

Studenica.
„Studenica je građena da spaja nebo i zemlju, da bude lestvica koja uzvodi ljude sa zemlje ka nebu, da slavi Trosunčanog Boga u lepoti višnjega Jerusalima, u Carstvu nebeskom.“ – patrijarh German

Foto: Redportal.rs/Andrea Paolilo

Najmoćnija žena u srpskoj istoriji? 

Nažalost, danas zaboravljena Rosa Pantić, žena Vučka Pantića iz sela Lazarevac kod Blaca, heroina Topličkog ustanka. Tokom ustanka 1917, u selu Blace bračni par Pantić je učestvovao u svim borbama. Bugari, videvši da se Rosa zatekla sama u selu dok joj se muž borio, zapretiše klanjem tek rođenog sina Adama ako ne nagovori muža da se preda. Sustigavši njegovu četu, izvestila ga je o svemu i savetovala da bezuslovno nastave borbu i da sina „stostruko osvete“. Rodila je još troje dece.
Koliko je bila čeličnog srca, govori i kasniji događaj tokom Drugog svetskog rata kada su partizani ubili i njenog 18-godišnjeg sina Vukosava. Ubistvo je bilo zversko. Partizani su joj mučki ubili sina, rasporivši mu grudni koš. Potom su telo izložili na trgu u Prokuplju. Ona je, sama, otišla po telo i odnela ga u rodno selo Lazarevac. Zabeleženo je i da je sama rasterala partizane 1943. kada su napali njenog muža Vučka. Razjurila ih je puškom. Nakon toga su se brzo povukli. Ova neverovatna žena dočekala je i kraj Drugog svetskog rata kraj 2 kćeri. Ubrzo su je partizani zatvorili. Ubijena je 27. aprila 1945. godine, bez suda, metkom u potiljak, od strane komunista.

Tvoje skriveno zadovoljstvo je...? 🤭

Slušanje alžirske muzike. Iako ne razumem ni reč arapskog, uživam slušajući Šeb Mamija i Rašid Taha 🎶.

Uz koju pesmu lomiš čaše u kafani? A zbog koje bežiš iz kafane? 😅

Legende – „Zbog tebe“. Iz kafane se ne beži.

Koji klasični umetnici, prema tvom mišljenju, ne bi koristili društvene mreže da su stvarali tokom digitalnog doba? 

Definitivno Van Gog. Mislim da je on toliko bio zaljubljen u nebo da, prosto, ne bi podneo da sedi unutra i gleda u ekran.

Najgotivnija aplikacija za fotografije? 📸

Picsart.

Foto: Redportal.rs/Andrea Paolilo

Top 3 omiljena smajlija? 

🏵 Sreća
💗 Ljubav
🇷🇸 Srbija

Koliko je u životu bitna želja? 🤔

U životu je najbitnija želja. Naši snovi su osnovna pokretačka snaga. Mislim da svaki čovek treba da oblikuje svoj život tako da se njegova stvarnost susretne sa njegovim snovima.

Poruka za naše čitaoce, gledaoce i slušaoce? 😅

Radite na sebi iznutra, jer se to kasnije vidi spolja.

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Kiriku

#Ljudi govore

#Stefana Stojković

#intervju