Iako je vreme posta, srpske domaćice ali i domaćini uveliko se spremaju za prazničnu trpezu. 😊
Ono što je neizbežno da se nađe na skoro svakom stolu svakako je pečeno prase, pa tako oni koji ih uzgajaju ovih dana imaju pune ruke posla.
Jedan od njih je i Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole koji je, kako kaže, “čitav kontigent” prasića prodao preko Fejsbuka. 😱
- Kod Srba je običaj da se za Božić okrene prase i ta tradicija se ne prekida decenijama. Potražnja je ogromna, a ponuda je veoma mala i vlada nestašica prasića, jer danas malo ko hoće da ih uzgaja. O mlađim generacijama da ne pričam, neće da se prljaju, smeta im miris. U mom selu do skoro je bilo na desetine uzgajivača, a sada je ostalo samo nas dvojica i zato mi imamo pune ruke posla. Prasići idu kao alva 🤷🏻♀️ - rekao je za RINU Dragan.
PIJAN SEO za VOLAN, pa IZAZVAO HAVARIJU
Ipak, ko hoće da se gosti vanvermenskim srpskim specijalitetom – prasećim pečenjem, moraće da izdvoji veću sumu novca nego što je to bilo prošle godine. Cena po kilogramu žive vage skočila je u skladu sa povećanjem cene stočne hrane.
- Kreće se oko 300 dinara jer je skočila i cena hrane za 30 do 40 odsto, nema neke velike računice ali može da se skromno zaradi, naročito kada imaš objedinjenu i potpunu uslugu sređivanja pečenja i serviranja pečenja - kaže Dragan.
Prema rečima prodavaca najbolje prolaze prasići teški oko 20 kilograma, dovoljni za prazničnu trpezu i goste. Ipak, Dragan ništa ne prepušta slučaju pa tako i sam prerađuje meso, praveći delikatese poput pršute, kobasica, slanine i čvaraka.
- Moja jelka je već okićena i to posebnim nakitom, koji ne samo da fino izgleda, već je i odličnog ukusa, idealan za degustaciju tokom novogodišnje noći - kaže Dragan kroz osmeh pokazujući na sušaru gde su krupni i slani suhomesnati komadi već zauzeli svoja mesta.
Autor: RINA