Najveća umetnička dela često kriju velike tajne

Najpoznatija dela velikih umetnika često kriju tajne iz njihovog života, njihove najveće želje i skrivene tehinke.

Rembrantova ogledala

Rembrant je poznat po specifičnom korišćenju i prenošenju svetla u svojim delima. Niko od njegovih kolega nije uspeo da tako verno osvetli sliku kao on, a njegove tehnike su godinama bile velika misterija. Naime, kako bi stvorio delo skoro fotografske tačnosti, Rembrant je manipulisao okruženjem služeći se ogledalima i osvetljenem, poput današnjih fotografa.

Muzika u “Poslednjoj večeri“

Leonardo Da Vinči je bio talentovan i u poljima muzike i pisanja, pa je tako u svoje delo “Poslednja večera“ ubacio i malu kompoziciju. Slika između ostalog prikazuje i sto, na kome su hleb, Hristove ruke i ruke apostola, poređane tako da predstavljaju muzičku kompoziciju.

Turbulencija “Zvezdane noći“

Van Gogova slika “Zvezdane noći“ nastala je 1889. godine, tokom jedne od njegovih najgorih psihotičnih epizoda i sadrži naučnu činjenicu koja je otkrivena tek 1940. godine. Naime, Van Gog je u ovom delu prikazao savršenu turbulenciju, za koju se smatra da je teža za opisivanje i od kvantne mehanike. Takođe, ostala dela iz ovog perioda, koji je umetnik proveo u mentalnom azilu, isto opisuju savršene turbulencije, što je navelo istraživače da je Van Gog u vremenu svoje mentalne nestabilnosti imao sposobnost da vidi i naslika turbulencije mnogo pre nego što su prvi put objašnjene.

Moneova katarakta

Jedan od glavnih umetnika impresionizma je Klod Mone, čije je svako sledeće delo vremenom naslikano mutnije od prethodnog i sa manje jarkih boja. Razlog tome je katarakta, koja ga je s godinama sve više mučila. Ovo je najevidentnije u njegovim delima na kojima je naslikan most u japanskom stilu iz njegovog čuvenog vrta. U tom periodu je Mone zbog katarakte slikao vrt oslanjajući se samo na sećanje.

Gojin portret "vrhovnog sudije"

Španski umetnik Goja je 1823. godine naslikao portret Don Ramona Satue, španskog vrhovnog sudije. Istraživači su, 200 godina kasnije, otkrili da se ispod tog portreta nalazi još značajnija figura Džozefa Bonaparte, brata svetkog imperatora Napoleona. Džozef je bio kralj Španije sve do 1813. godine i Goja je naslikao njegov portret u periodu njegove vladavine. Međutim, 1820. godine je Goja shvatio da je opasno posedovati bilo šta što ga povezuje sa, tada već bivšim, Bonaparta režimom i prekrio je portret drugim.

Autor: b92 / redportal.rs

#misterije umetnika

#misterije umetničkih dela

#misterije velikih dela

#skrivene tajne umetnika

#skriveni simboli na slikama