Lako se priprema

Jabuke predstavljaju simbol zdravlja, ljubavi i plodnosti, a veliku ulogu imale su i na trpezarijskom stolu tokom važnih ritualnih događaja i ceremonija kao što su veridbe, crkveno venčanje i gotovo svi praznici, piše magazin.novosti.rs.

Rusi su poznati po tome, da jabuku koriste u različitim oblicima. U početku su je koristili kao ukras za jela od mesa, poput pečene guske punjene jabukama, ali su potom shvatili i da mogu da je spreme kao zasebno jelo sa karakterističnim ukusom i brojnim blagodatima, jer su dijetetske, hipoalergijske i hranljive.

Najjednostavniji način pečenja jabuka je jednostavno sečenje na polovinu ili četvrtinu, a zatim pečenje u rerni ili mikrotalasnoj pećnici 10-15 minuta. Dodavanjem neke vrste punjenja pretvarate je iz brze grickalice u puni doručak ili zdravu i niskokaloričnu poslasticu. Punjenje za jabuke može biti različito: najklasičnija je mešavina tvoroga (ruska vrsta skute ili skute) sa medom, orasima i suvim grožđem. Takođe je sjajno dodati neke kisele vrste bobica poput borovnice, ovsene kaše i suvog voća.

Sastojci

- 3 srednje veličine jabuka - 100gr svežeg sira/vurde - 50 gr brusnice /borovnica - 30 gr oraha - 2 kašičice meda - 1/2 kašičice cimeta

Priprema

1. Isecite rupe u jabukama, kako biste napravili udubljenje i očistili ih od košpica. 2. u posudu umešajte, brusnicu/borovnicu sa sirom i medom. 3. iseckajte orah 4. dodajte oraah u smesu od borovnice/brusnice, meda i sira 5. napunite jabuke smesom, a zatim pospite sa cimetom 6. stavite jabuke u posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite oko 30-40 minuta, na temeraturu od 190 stepeni. 7. Jabuke su spremne, kada omekšaju i poprime sočan ukus. Izvadite ih iz rerne i poslužite tople. Prijatno!

Autor: J.B.