Oglasio se i Baka Prase

Autonomni ženski centar zatražio je od institucija da procene odgovornost Bogdana Ilića poznatog kao Baka Prase, koji je svoje pratioce na društvenim mrežama podsticao na govor mržnje prema dvadesetjednogodišnjoj influenserki Kristini Kiki Đukić, koja je izvršila samoubistvo nakon dugogodišnjeg trpljenja nasilja u digitalnom prostoru.

Iz Centra podsećaju obrazovne i zdravstvene institucije, centre za socijalni rad, policiju, tužilaštvo i medije da se na digitalno nasilje mora reagovati i da ono mora biti sankcionisano.

- Odgovornost je svih nas da ne dozvolimo da se više nijedna devojčica ili devojka ne oseća onako kako se Kika osećala - saopštili su iz Centra.

Kako se navodi, svaka druga devojka srednjoškolskog uzrasta doživela neki vid seksualnog komentarisanja online, kao i da je najčešći osećaj koji digitalno nasilje budi kod mladih devojaka osećaj straha i bespomoćnosti.

- U ovom slučaju svi smo zakazali – kao pojedinci, kao društvo, kao institucije - navodi se u saopštenju i dodaje da se nasilje koje je influenserka preživljavala odvijalo javno, svima pred očima.

Prema navodima, ne može se pouzdano znati da li je digitalno nasilje neposredno uticalo na odluku Kristine Đukić, ali je zasigurno značajno uticalo na njeno psiho-fizičko zdravlje.

- Sada ostaje da pružimo podršku drugim mladim devojkama, mnogima koje su pratile i volele Kiku i mnogima koje su jednako izložene kao i ona - ističu iz Centra dodajući da je neophodno jačati im samopoštovanje i podsećati ih da vrede i da zaslužuju život bez nasilja.

Takođe je potrebno razgovarati i sa dečacima i mladićima da uvide neprihvatljivost komentarisanja fotografija devojaka uvredljivim i omalovažavajućim rečima i aluzijama na seksualno nasilje, ističu iz Centra.

BAKA PRASE SE OGLASIO

- Za ovo dešavanje sam saznao među prvima jer su njeni prijatelji mene zvali i rekli mi da će me javno podržati istinom o celom događaju, ali sam odbio jer ne želim da ja budem žrtva. Krivo mi je zbog toga što se desilo. Krivo mi je što nisam objavio da smo se pomirili i da smo postali prijatelji. Krivo mi je jer ljudi ne znaju razlog a upiru prstom. Ne daju mrtvima mir i poštovanje da ni skupili nekoliko lajkova, da bi ispunili svoju želju za osvetom i to na najružniji mogući način - napisao je Baka Prase i nastavio:

- Ja neću biti taj koji će objaviti razlog i način njenog dela, koji su mi saopštili sinoć, da bih probao da “operem” svoje ime iz poštovanja prema njoj. Ako to bude razlog zbog kog će neko da me mrzi, to mi je skoroz ok”, rekao je, a prenosi Nova.rs.

On je u storiju izjavio saučešće najbližima devojke i „da se u miru oproste od svog deteta je ono što najiskrenije želim”.

- Sve objave u vezi nje će biti uklonjene večeras jer ne želim da budem osoba koja će kvariti uspomenu na nju - zaključio je on.

Autor: N1