Naš zahtev je jedan, a to je da za 10 dana bar dođe do ispate augustovske plate

Zaposleni Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plata i blokade računa tih ustanova, najavili su da će 26. novembra stupiti u generalni štrajk ukoliko u narednih 10 dana ne dođe do isplate bar avgustovske plate.

- Na sastanku udruženja jednoglasno je donešena odluka o pokretanju procedura za stupanje u generalni štrajk, koji smo planirali za 26. novembar - rekla je predsednica udruženja Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opšte bolnice Konjic Azra Mušinović.

Ona je izjavila da su ljudi umorni od svega ovoga i traže najraniji mogući dan kada bi mogli da pokrenu generalni štrajk, prenosi Avaz.

- Tu su naravno i zakonske procedure koje moraju proći. Naš zahtev je jedan, a to je da u tih desetak dana bar dođe do ispate augustovske plate koja nam kasni i da se uspostavi dalje isplaćivanje zarada - dodala je Mušinović.

Ukoliko dođe do ispunjenja njihovog zahteva, procedura za pokretanje generalnog štrajka će biti obustavljena.

- Nama već kasne tri plate, a dosta lekara, pogotovo u Ambulanti porodične medicine, koji su zaposleni na ugovor na određeno vreme, živi van Konjica - rekla je Mušinović.

Ona je objasnila da tim ljudima neće moći da budu produženi ugovori zbog blokade računa koja to sprečava.

- S druge strane oni neće imati ni finansijskih mogućnosti da ostanu da rade ovde, tako da nam se s te strane smeši kolaps porodične medicine, a samim time i Hitne pomoći jer te kolege koje rade u Ambulanti porodične medicine rade i u Hitnoj pomoći - rekla je ona.

Autor: Avaz

#generalni štrajk

#plata

#zdravstveni radnici