Migranti probili žicu

Grupa migranata na beloruskoj granici probila se u Poljsku i kreće duž poljske ograde, javlja beloruski Sputnjik, prenose Novosti.rs.

Izbeglice su oštetile ogradu od bodljikave žice na prelazu Bruzgi, a poljska policija je sve snimala. Uz povike, izbeglice su dotrčale do metalne ograde, iza koje se već nalaze poljske snage bezbednosti, i počele da jurišaju. Kako navodi reporter agencije, u Poljsku se probilo oko 150-200 migranata.

Poljske snage bezbednosti za sada nisu preduzimale nikakve aktivne korake kako bi zaustavile prodor izbeglica, već su snimale šta se dešava.

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

Autor: a