Na otvaranju nastupili Blazinā€™ Quartet naÅ”eg bubnjara Srđana Ivanovića, kao i mlade nade američkog džeza ā€“ vibrafonista Joel Ross i saksofonistkinja Lakecia Benjamin sa svojim sastavima

Na otvaranju 24. Pančevačkog džez festivala, koji se održava od 4. do 7. novembra u Kulturnom centru Pančeva, nastupili su Blazinā€™ Quartet naÅ”eg bubnjara Srđana Ivanovića, kao i mlade nade američkog džeza ā€“ vibrafonista Joel Ross i saksofonistkinja Lakecia Benjamin sa svojim sastavima šŸŽ¶šŸŽ·šŸŽ¶.

Blazinā€™ Quartet je izveo svoj aktuelni album Sleeping Beauty, u kome bubnjar Srđan Ivanović predstavlja sebe kao diskretnog lidera iz senke, u muzici koja ističe lirični pristup i suptilne emocije, ali i predstavlja grčkog trubača Andreasa Polyzogopoulosa kao sviračku zvezdu benda i muzičara koji bi mogao da ostavi značajan trag na evropskoj džez sceni.

Između prva 2 koncerta, festival je svečano otvoren obraćanjem Marije Jević, članice Gradskog veća za kulturu i omladinu:

Pančevo je grad koji sluÅ”a džez, svira džez i voli džez. Zbog toga je Pančevački džez festival ovako dobar, i zbog toga ste večeras vi ovde. Grad će i budućnosti nastaviti da podržava ovu manifestaciju, kako bi ona bila joÅ” bolja.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

Prisutnima se obratio i Jƶrg Hofmann, komercijalni direktor kompanije Brose DOO Pančevo, generalnog sponzora Pančevačkog džez festivala:

Brose je lociran ovde u Pančevu tek 2 godine, ali smo srećni Å”to smo pozvani da sponzoriÅ”emo ovaj fantastičan džez festival i da pružimo Å”ansu posetiocima da uživaju u nastupima sjajnih muzičar.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

U nastavku večeri nastupila je američka postava Joel Ross Good Vibes, koju predvodi jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza šŸŽ·. Ovaj muzičar je do sada je snimio dva studijska albuma za legendarnu izdavačku kuću Blue Note, na kojima je predstavio kao autor lirične, tople i humane muzike, čiji emotivni učinak nadilazi veÅ”tinu aranžmana u duhu najboljih tendencija savremenog džez mejnstrima. Na Pančevačkom džez festivalu predstavio se ne samo na vibrafonu već i kao veoma veÅ”t pijanista šŸ˜Ž.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvorila je američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja je predstavila svoj projekat i istoimeni album Pursuance ā€“ The Coltranes. Lakaecia Benjamin proglaÅ”ena je 2020. za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu šŸ„°.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

Druge večeri Pančevačkog džez festivala, u petak 5. novembra, pred publikom u Kulturnom centru Pančeva će nastupiti sastavi Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT i LBT.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, kao i uz podrŔku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Instituta Gete i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Autor: redportal.rs