Bundeva sa pravom nosi naziv kraljica jeseni.
Ova namirnica je izuzetno zdrava, bukvalno je krcata hranljivim materijama koje su potrebne telu da bi normalno funkcionisalo i stvorilo štit od čestih bolesti.
Bundeva je odličan izvor je vitamina A, B6 i C, magnezijuma, gvožđa i kalijuma što je čini jednom od najkorisnijih namirnica kad je reč o očuvanju zdravlja.
Za šta je ovo povrće dobro, kod kojih sve tegoba pomaže?
JEDINO VOĆE koje možete jesti POSLE OBROKA 🍍🍍
Snižava holesterol - Fitosteroli koji se nalaze u bundevi smanjuju nivo "lošeg" holesterola (LDL). Na to ukazuju rezultati studije objavljene u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.
Podstiče probavu - Kako sadrži čak 90 odsto vode, bundeva je lako svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta.
Čuva srce - Nundeva je jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. Alfa-linolenska kiselina u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistemaNjeno seme je bogato hranljivim sastojcima koji takođe pomažu poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.
Sprečava kandidu - Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.
Regeneriše pankreas - Osim toga, kineski naučnici otkrili su da ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći obolelima od dijabetesa tipa l, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.
NAMIRNICE za ZDRAVA creva! 😁
Znate li koje NAMIRNICE su bogate VITAMINOM E? 🤩
Autor: mondo.rs