Navodno učesnici rata u Donbasu

Sjedinjene Američke Države i Centralna obaveštajna agencija (CIA) pomogle su ukrajinskim vlastima u pripremi operacije koja je rezultirala hapšenjem 33 Rusa na teritoriji Belorusije prošle godine, tvrdi televizija CNN, pozivajući se na svoj izvore.

Naime, televizija je objavila intervju sa čovekom koga su predstavili kao bivšeg visokog zvaničnika ukrajinske obaveštajne službe. Muškarac je izneo verziju o tome da su obaveštajne službe formirale lažnu privatnu vojnu kompaniju i više od godinu dana su vrbovali Ruse navodno za rad u Venecueli, ali s namerom da ih prebace u Kijev i izruče sudu. Plan je propao, jer su se umešale vlasti Belorusije koje su privele grupu na svojoj teritoriji i kasnije je izručile Rusiji.

- Prema podacima naših izvora, operaciju, koja se sprovodila pod rukovodstvom Ukrajine, SAD su podržale novčanim sredstvima, a takođe je CIA pružila tehničku pomoć i savetodavne usluge - navodi se u reportaži.

Odmah se navodi da je neimenovani američki službenik rekao da je to „laž“. Po njegovom mišljenju, takve izjave mogu biti pokušaj da se prebaci deo krivice za neuspelu operaciju na obaveštajne službe SAD.

Ukrajinski bivši obaveštajac tvrdi da su tokom vrbovanja Rusi pričali o svojim životima, što im je omogućilo da ih identifikuju kao učesnike u vojnim operacijama u Donbasu.

- Među njima je bilo dvoje koji su bili prisutni u trenutnu lansiranja rakete na MH-17 (malezijski 'Boing' koji se srušio u Donbasu 17. jula 2014. godine sa 298 ljudi). Još četvoro su bili članovi grupe koja je odgovorna za uništavanje našeg vojnog aviona, kada je poginulo najmanje 70 naših najboljih momaka - rekao je sagovornik televizije.

Kako CNN navodi, intervju je snimljen na periferiji Kijeva.

Podsetimo, Belorusija je 29. jula prošle godine uhapsila 33 ruska državljanina. Istražni komitet Belorusije saopštio je da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo „više od 200 boraca koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje“.

Kako je saopštio ambasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev uhapšeni Rusi su samo putovali preko Belorusije u treću zemlju. Ambasador je rekao novinarima da bi Rusi mogli biti radnici kompanije koja se bavi privatnim obezbeđenjem i koji su trebali da otputuju u treću zemlju.

Sa druge strane, Kijev je tražio izručenje 28 državljana uhapšenih u Belorusiji kako bi se procesuirali zbog navodnih zločina, povezanih sa učešćem u sukobu u Donbasu.

Kasnije je Rusija saopštila da su 32 od 33 uhapšena Rusa vraćena u Rusiju, dok je 33. sa beloruskim državljanstvom ostao u Belorusiji.

Autor: sputnik.rs