Danas se obeležava Dan primirja

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji i proslavlja se od 2012. g.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

Ovaj datum je nacionalni praznik u Francuskoj, a i u mnogim savezničkim državama proglašen je nacionalnim praznikom. Međutim, mnoge zapadne zemlje i pridružene nacije od tada su ime praznika promenile. U Velikoj Britaniji se ovaj dan zove Dan sećanja, a u Sjedinjenim Državama Dan veterana.

Foto: Wikipedia.org

Više od 65 miliona ljudi iz 30 različitih zemalja borilo se u Prvom svetskom ratu, a poginulo je oko 10 miliona. Na strani Antante poginulo je 6 miliona, dok su Centralne sile izgubile četiri.

U do tada najstrašnijem sukobu koji je svet video, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika. 

U Srbiji se kao amblem tog praznika korsiti stilizovani prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde. Ta ugrožena biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića izvojevala pobedu protiv bugarskih snaga.

Autor: redportal.rs

#Dan primirja

#Prvi svetski rat

#Srbija