3 letnje poslastice koje se lako i brzo prave 😎

Maline su veoma popularno voće. Pogotovu leti, kada ih kupujemo sveže. Ove voćkice retko ko jede samo njih, jer ughlavnom ih ljudi kombinuju u nekoj torti, mafinima ili neki smuti za imunitet. 🤗

Evo nekoliko recepata koji u sebi sadrže maline, kojima možete da se zasladite leti, bez da vam bude teško u stomaku zbog njih. 👇🏻

ROLAT SA MALINAMA

Potrebno je:

500 g malinama/jagodama4 jajeta170 g šećera3 kesice vanilin šećera100 g brašnakašičica praška za pecivo6 listova belog želatinakašičica limunovog soka

Priprema:

Belanca umutite sa malo hladne vode i mrvicom soli, 100 g šećera i vanilin šećera. Dodajte žumanca i postepeno umešajte brašno sa praškom za pecivo. Testo sipajte u pleh i pecite 10 minuta na 200 stepeni u zagrejanoj rerni. Koru stavite na čistu kuhinjsku krpu, pospite dve kašike šećera, urolajte i ohladite. Pola količine jagoda ispasirajte, dodajte 50 g šećera i sok od limuna. Listove želatina potopite u hladnu vodu, ocedite i zagrejte na umerenoj temperaturi, pa pomešajte sa prethodnom smesom.

KOLAČ SA JOGURTOM

Potrebno je:

4 jaja1 čaša šećera1 vanilin šećer1/2 čaše ulja1 čaša jogurta1 1/2 čaša glatkog brašna1/2 praška za pecivoNarendana korica 1 manjeg limuna350 g svežih malina

Priprema:

Belanca izmiksujte u čvrsti sneg, a žumanca dobro izmiksujte sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i limunovu koricu. Nastavite smesu da mutite na najmanoj brzini pa postepeno dodajte brašno u koje ste dodali prašak za pecivo. Na kraju špatulom lagano umešajte sneg od belanaca. Pripremljenu smesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (20x30 cm), a po vrhu ravnomerno rasporedite maline. Kolač pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180°C. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi i posipajte s malo šećera u prahu.

ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA

Potrebno je:

4 jaja130 grama šećera100 grama brašna180 grama putera300 grama čokolade za kuvanjedve kašičice praška za pecivodva vanilin šećera250 grama malina.

Priprema:

U manjoj šerpi istopiti čokoladu sa puterom. Prohladiti uz mešanje. Miksati cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno i prašak za pecivo i na kraju izmiksati otopljenu čokoladu s puterom. Na kraju svega, maline lagano umešati varjačom. Smesu izliti u okrugli kalup za torte koji prethodno treba podmastiti i pobrašniti, poravnati i peći 40 minuta u pećnici zagrejanoj na 170ºC. Tortu prohladiti, skloniti obruč, posipati kakaom, pa poslužiti isečenu na parčiće uz slatku pavlaku i, eventualno, malo preliva ili džema od malina.

Autor: redportal.rs