Prvi predsednik smenjen u zakonodavnom telu u albanskoj istoriji

Predsednik Albanije Iljir Meta smenjen je danas na sednici parlamenta, nakon što je ogromna većina od 105 poslanika glasala za njegovo razrešenje. Protiv je bilo 7 poslanika, dok su 3 bila uzdržana.

Albanskom predsedniku izglasano je nepoverenje pod optužbama da je prekršio Ustav na taj način što se aktivno zalagao protiv vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame u toku kampanje za protekle parlamentarne izbore.

Rama je optužio predsednika Metu da je prekršio član 14 Ustava Albanije pozivajući građane na nasilje protiv institucija države.

Zbog toga je, prema mišljenju socijalista, Meta izgubio legitimitet da obavlja funkciju predsednika Albanije.

Međutim, iz Predsedništva je stiglo saopštenje da je odluka parlamentaraca ništavna.

- Nulta zabrinutost zbog protivustavne i smešne odluke monističke parlamentarne deponije - navodi se u saopštenju Predsedništva, prenosi portal Egzit.

U okviru ovog saopštenja premijer Rama je označen kao "trgovac sa granicama Albanije i Kosova, partner i vazal oligarha, mafije, pljačkaš glasova, novca i imovine Albanaca".

Konačnu odluku o opozivu predsednika Iljira Mete doneće Ustavni sud Albanije u roku od 3 meseca.

Meta je 1. predsednik u albanskoj istoriji kome je izglasano nepoverenje u parlamentu, a on je na ovo reagovao ironičnom objavom na društvenim mrežama.

- "Dragi prijatelji, želim vam mirno, opuštajuće i veselo poslepodne, uz ove inspirativne reči" napisao je Meta, citirajući gaf jednog opozicionog poslanika koji je tokom rasprave govorio o "penzionisanim unucima" - prenosi albanski portal ABC.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#albanija smenjen

#izglasano meti

#meta razrešen

#nepoverenje meti