Degustacijski meni Laurent Veyet's nije za one slabоg srca, ali možda ukazuje na budućnost hranjenja cvetajuće populacije u svetu - tu je salata od škampa sa žutim brašnastim crvom, hrskavim insektima na posteljici od povrća i skakavcima prekrivenim čokoladom.
Dok je sunce kupalo otvorene terase restorana u Parizu, Veyet'sova ukrašena jela osvajala su odobravajuće klimanje glavom i žamor zadovoljstva njegove avanturističke klijentele.
- To je idealno jelo za prvake - rekao je pariski kuvar, pripremajući porciju testenine napravljene od brašnastog crva, slatkog krompira i sotiranih larvi insekata.
Postoje neki zaista zanimljivi ukusi. Malo ljudi može reći da im se to ne sviđa.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u januaru je ocenila da je brašnasti crv pogodan za ishranu ljudi i u maju je odobrila njegovu prodaju na tržištu. Agencija je predložila više od desetak drugih aplikacija za prehrambene proizvode na bazi insekata, uključujući cvrčke i skakavce.
Brašnasti crv i insekti uopšte, mogli bi da ponude održiv izvor hrane sa niskom emisijom ugljenika za budućnost. Večerajući sa svoje dve ćerke, Soela Jari je dala svoju podršku:
Osećam se kao da sam u tradicionalnom restoranu, osim što je koncept onoga što jedem drugačiji. I iskreno, ukusi su vrlo slični (kao i kod uobičajene hrane)
Ajarina mlada ćerka bila je podjednako pozitivna:
Ekološki je prihvatljiva i šta više, dobra je
Veyet's uzgaja brašnastog crva na licu mesta, hraneći ih ovsenom kašom i povrćem. Iako brašnasti crv može izgledati kao neprilična crv, u stvari su to larve tamne zlatice, bogate proteinima, mastima i vlaknima.
Svestrani sastojak, brašnasti crv može se koristiti cela u karijima ili salatama ili mlevena za pravljenje brašna za testenine, kekse ili hleb.
- Insekti su hranljivi. Oni nam zaista mogu pomoći da pređemo na zdraviji i održiviji sistem ishrane i hrane - rekao je Stefan De Kirsmaker, portparol za zdravlje i sigurnost hrane u Evropskoj komisiji.
Za Veyet's je izazov dvojak: osvajanje javnog mnjenja i učenje kako da se ukus insekata podudara sa drugom hranom.
- Morate pronaći prave ukuse, pravu pratnju. Sve to je fascinantno, svaki kuvar će vam reći isto - rekao je.
Autor: redportal.rs