Kako 3D štampanje počinje polako da menja svet, kompanije su konačno počele da uvode tu tehnologiju i u industriju mesa i mesnih prerađevina. Da li da bi poboljšali uslove životinjama ili da olakšaju pritisak na poljoprivrednike i stočare, ili samo iz puke želje da se bude prvi u neprestano rastućem tržištu - naučnici i istraživači su izbacili prvo, uzgojeno u laboratoriji i 3D printovano MESO. 😃
Već se uveliko nalazi u prodaji na više mesta. Na primer stanovnici Singapura odavno mogu da naruče takvo pile u različitim kulinarskim rešenjima, što je zasluga kalifornijske kompanije Eat Just. Pored njih i restoran u Tel Avivu takođe prodaje "nove piliće".
Ovo "meso" uzgojeno u laboratoriji, je savršen spoj i za vegetarijance i mesojede. Hrana koja izgleda i ukusa je kao pravo meso ali nema nimalo lošeg uticaja na okolinu i ne nosi sa sobom etički problem za neke ljude kao što to čini obično meso.
Da bi ga stvorili, koriste se STEM ćelije krava (uzete najobičnijom biopsijom) ili STEM ćelije iz kokošijih jaja. Onog trena kada izrastu u jestivo tkivo, od njih se stvara forma paste koja se kroz 3D printer formira u hranu normalnog izgleda. Na ovaj način, naučnici su stvorili sve od pilećeg burgera do klasične sočne šnicle - i što je najvažnije, potpuno istovetnog ukusa.
Ipak dosta ljudi je skeptično i dalje. Međutim sobzirom kojom brzinom se razvija tehnologija nije nimalo nemoguće da će laboratorijsko meso u potunosti zaživeti kod ljudi. Prema većini istraživanja, kod mlađih je ideja pozitivno prihvaćena i smatra se da će do 2040. godine oko 35% svetskog tržišta mesa otpadati na laboratorijske šnicle i pljeskavice iz printera. 😁😁😁
Zašto ljudi jedu meso?
Kada NAUKA postane DOGMA 👺
NAJUKUSNIJA PITA sa pečurkama i mesom 😋😍
Otvara se VEGANSKA mesara? 🤨
UKUS KOJI OSVAJA: Punjene pileće pljeskavice👨🍳
Autor: redportal.rs